Ingezonden persbericht


Marktomvang vloeren begane grond woningnieuwbouw: ruim 3,8 miljoen m2

De omvang van de markt van constructievloeren voor de begane grond in de woningnieuwbouw bedroeg in 2007 bijna 4 miljoen m2. Rijtjeswoningen hadden hierin het grootste aandeel, gevolgd door vrijstaande woningen. Door de verwachte stijging in de woningnieuwbouwproductie in 2008, zal dit jaar ook het gebruik van constructievloeren toenemen. Dit blijkt uit de BouwKennis Marketing Score Card, module Marktomvang, waarvan de meest recente versie in mei is verschenen.

Er werd in 2007 ruim 3,8 miljoen m2 constructievloeren voor de begane grond gebruikt in de woningnieuwbouw. Dit is een stijging van 6% ten opzichte van de gebruikte oppervlakte in 2006. Deze toename blijft achter bij de stijging van het aantal gereedgekomen woningen in 2007, die uitkwam op bijna 11%.

Grootste aandeel constructievloer in rijtjeshuizen De meeste vierkante meters constructievloer voor de begane grond in de woningnieuwbouwmarkt zijn te vinden bij rijtjeswoningen. In totaal 42% van het aantal m2 wordt in dit type woning toegepast. Het kleinste aandeel is uiteraard te vinden in meergezinswoningen. Het aandeel meergezinswoningen in de woningnieuwbouwproductie neemt de laatste jaren toe. Deze stijging zal zich de komende jaren verder doorzetten.

Meergezinswoningen ook groter aandeel in markt constructievloeren Door de toename van het aantal meergezinswoningen neemt het aandeel van het totaal aantal gebruikte constructievloer voor de begane grond in dit woningtype toe. In 2007 werd 9% van het totaal aantal m2 constructievloer voor de begane grond toegepast in meergezinswoningen. In 2008 zal dit aandeel oplopen naar 11%.

Totale oppervlakte begane grond constructievloer verdeeld naar type woning in de woningnieuwbouw (in %)

Type woning Aandeel 2007 Aandeel 2008 Vrijstaand 32 30 2 onder 1 kap 17 17 Rijtjeswoning 42 42 Meergezinswoning 9 11 Bron: BouwKennis, mei 2008

Stijging gebruik constructievloeren in 2008 In absolute zin zal de hoeveelheid constructievloeren voor de begane grond de komende jaren toenemen. BouwKennis verwacht voor dit jaar 84.000 nieuwe woningen. Hiermee is de top bereikt. In 2009 zal de groei stagneren. Een jaar later zal het aantal gereedgekomen woningen dalen tot een niveau iets boven dat van 2007. Dit gebeurt onder invloed van de conjunctuur en de afnemende vergunningverlening. Kanaalplaatvloeren en ribcassettevloeren vloeren hebben verreweg het grootse marktaandeel in constructievloeren voor de begane grond in de woningbouw. Vooral de kanaalplaatvloer weet te profiteren van het stijgende aandeel van meergezinswoningen. In dit type woning is de kanaalplaatvloer de meeste gebruikte prefabvloer voor de begane grond.

Bouwkennis Marketing Score Card, module Marktomvang Binnen de module marktomvang van de BouwKennis Marketing Score Card wordt de marktomvang van de bouwdelen vloeren, daken, isolatie, wanden, pleisters, systeemplafonds, tegels, tegellijm, gevels en deuren, kozijnen en beglazing bepaald. De omvang van de vloerenmarkt wordt berekend voor de woningnieuwbouw, de woningbouwrenovatie, de utiliteitsbouwnieuwbouw en de utiliteitsbouwrenovatie. Het betreft zowel constructievloeren als dekvloeren. Behalve de hoeveelheid vierkante meters wordt de grootte van de markt ook onderverdeeld naar de verschillende mogelijke vloeren zoals kanaalplaatvloer, breedplaatvloer, ribcassettevloer etc. De dekvloeren worden onderverdeeld naar zandcement, anhydriet en cementgebonden gietdekvloer.

Recent is de nieuwe rapportage van de marktomvang verschenen. In dit rapport zijn de nieuwste omvangcijfers van 2007 en de prognoses tot en met 2010 gepubliceerd. Op basis van het doormeten van ruim 3.300 bouwprojecten wordt de omvang bovendien opgedeeld naar de verschillende materialen per bouwdeel in de nieuwbouw en de renovatie.

BouwKennis is uitgever van marktinformatie over de bouw-, vastgoed- en installatiesector. De producten van BouwKennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het beleid. Voor meer informatie over BouwKennis of om u in te schrijven voor onze digitale nieuwsbrief, kijk op www.bouwkennis.nl.