GroenLinks

'Ook homos moeten bloed kunnen doneren'

6 augustus 2008

In het licht van het dreigend tekort aan bloeddonoren vraagt GroenLinks opnieuw aandacht voor de discriminatie van homos door Sanquin, de koepelorganisatie van bloedbanken in Nederland.

Mannen die seks hebben met andere mannen mogen per definitie geen bloeddonor worden. Homoseksueel gedrag is volgens Sanquin namelijk te risicovol. Terwijl er natuurlijk een heleboel homos zijn wier seksueel gedrag net zo veilig is als dat van heteros. Daarom zouden ook homos gewoon via een vragenlijst gescreend moeten worden.

Ineke van Gent

Schriftelijke vragen van het lid van Gent (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het dreigende tekort een bloeddonoren (ingezonden 6 augustus 2008).


1. Bent u bekend met het bericht van Sanquin dat er een tekort aan bloeddonoren dreigt (o.a. www.nos.nl)?


2. Herinnert u zich dat de vorige minister van VWS het niet nodig vond om ook mannen die seks hebben met andere mannen toe te staan bloed te donoren aangezien er geen landelijk tekort zou dreigen (Aanhangsel Handelingen nr.2310, vergaderjaar 20042005)? Hoe kijkt u nu tegen deze uitsluiting van homos aan?


3. Deelt u de mening dat het discriminatoir is om mannen die seks hebben met andere mannen per definitie uit te sluiten van bloeddonatie?


4. Bent u er mee bekend dat het Rode Kruis van mening is dat de maatregel om homos uit te sluiten van bloeddonatie zowel medisch als wetenschappelijk achterhaald vindt?


5. Hoe kijkt u aan tegen het advies van het Rode Kruis om mannen na seksueel contact met een andere man voor een jaar uit te sluiten van donatie?


6. Bent u bereid Sanquin indringend te adviseren haar beleid ten aanzien van bloeddonatie door homos opnieuw tegen het licht te houden?