Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 6 augustus 2008

Nederlandse Rode Kruis opent giro 5125 watersnood Oekraine en Moldavie

Het Nederlandse Rode Kruis opent gironummer 5125 voor hulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Oekraïne en Moldavië. De overstromingen zijn de ergste van de afgelopen 200 jaar. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag al te kennen gegeven 100.000 euro te zullen bijdragen.

Meer dan 30 mensen kwamen om en tientallen slachtoffers worden nog vermist. Ruim 30.000 getroffenen zijn op de vlucht geslagen voor het verwoestende water. De totale schadepost bedraagt al meer dan 1 miljard euro. Het Rode Kruis vraagt geld om de 60.000 meest kwetsbare slachtoffers in Moldavië en de Oekraïne de aankomende 8 maanden van hulp te kunnen voorzien. Het Rode Kruis gebruikt het geld voor de distributie van voedsel (olie, rijst, meel, suiker, ingeblikt vlees en schoon drinkwater), hygiëne kits, huishoudelijk materiaal, gereedschap om de huizen weer op te bouwen en psychologische ondersteuning aan de getroffenen.

'Dit zijn de ergste overstromingen van de afgelopen 200 jaar. De grond kan simpelweg niet meer water absorberen. Als er nog meer komt zal dit leiden tot gevaarlijke modderstromen. De slachtoffers zijn er erg aan toe en hebben dringende behoefte aan voedsel en schoon drinkwater. De landbouwgronden en voedselreserves zijn vernietigd', zegt Joe Lowry van het Internationale Rode Kruis vanuit het rampgebied. Moldavië werd onlangs nog getroffen door enorme droogtes, waardoor oogsten mislukten. De slachtoffers werden bijgestaan met voedsel en schoon drinkwater van het Rode Kruis. Joe Lowry: 'En nu wordt Moldavië weer getroffen door een watersnoodramp. Dit is de ergste vorm van ironie die dit land kan treffen. Een land waar een kwart van de bevolking is weggetrokken om elders werk te vinden en waar een substantieel deel van de ouderen nog leeft van nog geen euro per dag.'

De 6 meest getroffen regio's in het westen van Oekraïne zijn Ivano-Frankivsk, Chernvitsy, Zakarpattya, Lviv, Ternopil en Vinitsia. Ruim 40.000 huizen zijn extreem beschadigd, 30.000 hectare landbouwgrond is vernietigd en bijna 700 kilometer aan wegen zijn weggeslagen. Het risico dat Oekraïne en Moldavië de aankomende tijd opnieuw getroffen worden door overstromingen is groot. De grond kan niet meer water absorberen en de rivieren staan gevaarlijk hoog.


---

Noot voor de redactie,