Nederlandse theatermakers genomineerd voor Amnesty International prijs


EDINBURGH, 20080806 -- De theatervoorstelling "Yasser," van de Marokkaans-Nederlandse schrijver Abdelkader Benali en regisseur Teunkie van der Sluijs, is in Groot-Brittanni? genomineerd voor de Amnesty International Freedom of Expression Award. Het toneelstuk is op 2 augustus jl. in een Engelstalige productie in premi?re gegaan op het internationale theaterfestival van Edinburgh in Schotland, het grootste festival voor podiumkunsten ter wereld.

"Yasser" vertelt hoe een Palestijnse acteur de rol van Shylock, de Joodse woekeraar uit Shakespeare's toneelstuk "De Koopman van Veneti?," op zich moet nemen. De aandacht die de voorstelling geeft aan het Palestijns-Isra?lisch conflict is reden voor Amnesty International om de Nederlandse theatermakers te nomineren voor de Freedom of Expression Award. Deze prijs wordt eens per jaar uitgereikt aan kunstenaars die op bijzondere wijze bijdragen aan de bewustwording van mensenrechtenkwesties. In 2008 wordt alom stilgestaan bij het 60-jarig bestaan van de staat Isra?l; naar de mening van de theatermakers mag de stem van het Palestijnse volk daarbij niet naar de achtergrond verdwijnen.

Benali en Van der Sluijs zijn niet de enige Nederlanders die op het Edinburgh Fringe Festival bijdragen aan het werk van Amnesty International. Komiek Hans Teeuwen maakt dit jaar deel uit van de line-up voor "Stand up for Freedom," een benefietavond voor Amnesty International met enkele van de populairste stand-up comedians op het festival.

Regisseur Teunkie van der Sluijs studeerde eerder dit jaar af aan de regie-opleiding van de Londense toneelschool Rose Bruford College en maakt met "Yasser" zijn eerste voorstelling sinds zijn afstuderen. Voor auteur Abdelkader Benali is het de eerste keer dat ??n van zijn toneelstukken in vertaling wordt opgevoerd. Benali debuteerde op 21-jarige leeftijd met de roman "Bruiloft aan Zee," die hem de Geertjan Lubberhuizenprijs en de Prix de Meilleur Roman ?tranger opleverde. Voor "De Langverwachte" won hij in 2003 de Libris Literatuurprijs. Hij publiceerde verschillende romans, verhalen en gedichten en zijn werk is regelmatig vertaald en in het buitenland uitgegeven. De Egyptisch-Soedanese acteur William el-Gardi, bekend uit onder meer de BBC series "Spooks," "Whistleblowers" en "Last Flight to Kuwait," speelt Benali's veelzijdige monoloog.

De productie van "Yasser" is in handen van Guy Masterson Productions/Theatre Tours International uit Londen en Studio Dubbelagent uit Amsterdam, het initiatief van Van der Sluijs om toneelwerk van het Europese vasteland in Groot-Brittanni? te introduceren.

"Yasser" wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het LIRA Fonds, het Nederlands Literair Productie en Vertalingen Fonds, de Nederlandse Embassade te Londen en de Martin Bowley Charitable Trust.





Ingezonden persbericht