Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

7 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200703157/1
datum van uitspraak: woensdag 6 augustus 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Afval
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor afvalstortplaats Elhorst Vloedbelt in Zenderen) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Overijssel heeft verleend aan Twence B.V. voor de afvalstortplaats Elhorst Vloedbelt aan de Almelosestraat in Zenderen. Het gaat om een stortplaats voor huishoudelijke en bedrijfsafvalstoffen met een totale capaciteit van 4.800.000 m³ waarvan ongeveer 1.400.000 m³ al is verbruikt. Jaarlijks zal gemiddeld 190.000 ton afval worden gestort. Verder zullen er tijdelijk afvalstoffen en materialen worden opgeslagen, totdat ze weer worden hergebruikt. De stortplaats is tussen 2000 en 2007 niet in gebruik geweest. Onder meer de gemeente Borne en de stichting Gemeenschapsbelangen Zenderen zijn tegen de milieuvergunning in beroep gekomen. Zij zijn onder andere bang voor geluids- en stankoverlast. Ook zijn zij van mening dat het onderzoek naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit niet deugt. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het geschil op twee rechtszittingen behandeld. De eerste zitting was op 25 februari en de tweede op 15 juli van dit jaar.
2. 200707461/1
datum van uitspraak: woensdag 6 augustus 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Wijziging milieuvergunning in verband met windturbine Carwash Leeuwarden) Uitspraak over de wijziging door het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden van een milieuvergunning van Carwash De Hemrik aan de Jupilerweg in Leeuwarden. Het bedrijf heeft al jaren een milieuvergunning voor een autowasstraat met LPG-tankstation. Sinds 2005 staat op het terrein van het bedrijf een windturbine voor het opwekken van elektriciteit. Vanwege de komst van de windturbine heeft het gemeentebestuur de geluidsvoorschriften in de vergunning aangepast. Enkele inwoners van Leeuwarden zijn het daar niet mee eens en zijn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor een toename van geluidsoverlast. De zaak is op 18 juli van dit jaar op zitting behandeld.
3. 200707462/1
datum van uitspraak: woensdag 6 augustus 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Wijziging milieuvergunning in verband met windturbine houthandel Leeuwarden) Uitspraak over de wijziging door het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden van een milieuvergunning van een houthandel aan de Uranusweg in Leeuwarden. Het bedrijf heeft al jaren een milieuvergunning voor een houthandel. Sinds 2005 staat op het terrein van het bedrijf een windturbine voor het opwekken van elektriciteit. Vanwege de komst van de windturbine heeft het gemeentebestuur de geluidsvoorschriften in de vergunning aangepast. Enkele inwoners van Leeuwarden zijn het daar niet mee eens en zijn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor een toename van geluidsoverlast. De zaak is op 18 juli van dit jaar op zitting behandeld.
4. 200707637/1
datum van uitspraak: woensdag 6 augustus 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Waterschapszaken
inhoudsindicatie:

(Monumentenvergunning voor Slot Bouvigne in Breda) Uitspraak over de monumentenvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Breda aan het waterschap Brabantse Delta heeft verleend voor een aantal wijzigingen aan het rijksmonument Slot Bouvigne aan de Bouvignelaan in Breda. Het waterschap is eigenaar van het landgoed. De vergunning maakt het mogelijk om het interieur van de kapel in de tuin aan te passen. Verder mogen de Cleinhoeve, de Groothoeve en de Marckhoeve worden gesloopt. Ook mag het waterschap op die locaties een nieuwbouwkantoor en een fietsenstalling bouwen. Tenslotte mogen de tuin en de boomgaard anders worden aangelegd. De "Vereniging Vrienden van het Markdal en buitenplaats Bouvigne", Milieuvereniging De Groene Koepel en de Nederlandse Kastelenstichting zijn het niet eens met de vergunning en zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn van mening dat het monument Slot Bouvigne met deze wijzigingen wordt aangetast. Verder had het college volgens hen onderzoek moeten doen naar de economische noodzaak van alle wijzigingen en naar alternatieve locaties voor het bouwplan. De zaak is op 5 juni van dit jaar op zitting behandeld.
5. 200708414/1
datum van uitspraak: woensdag 6 augustus 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Vrijstelling en bouwvergunning voor twee woningen op voormalig sportpark in Oisterwijk) Uitspraak over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Oisterwijk heeft verleend voor de herontwikkeling van het voormalige sportpark Lissabon aan de Heisteeg in Oisterwijk. De uitspraak gaat ook over de bouwvergunning die het college heeft verleend voor de bouw van twee woningen op het voormalige sportpark. De Frans-, Adriaan- en Gerard Berkelmanstichting en een aantal inwoners van de gemeente vinden dat het college de vrijstelling en de bouwvergunning niet had mogen verlenen, omdat de woningen zijn gepland in de zogenoemde 'Groene hoofdstructuur'. Hierdoor raakt het buitengebied van de gemeente 'versteend', aldus de vereniging en de inwoners. De rechtbank in Breda heeft een eerder beroep van de vereniging en de inwoners ongegrond verklaard. De zaak is op 22 mei van dit jaar op zitting behandeld.
6. 200708425/1
datum van uitspraak: woensdag 6 augustus 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning Brand Bierbrouwerij in Gulpen-Wittem) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gulpen-Wittem heeft verleend aan Brand Bierbrouwerij B.V. aan de Brouwerijstraat in Wijlre. De vergunning maakt mogelijk dat ook in de avond- en nachtperiode fles- en fusttransporten van en naar de brouwerij plaatsvinden. Meerdere omwonenden verzetten zich tegen de vergunning en zijn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen vooral voor geluidsoverlast. De zaak is op 11 juli van dit jaar op zitting behandeld.
7. 200802423/1
datum van uitspraak: woensdag 6 augustus 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor negen windturbines in Zijpe) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zijpe heeft verleend voor de bouw van negen windturbines. Het gaat om negen windturbines met een ashoogte van 70 meter en een maximale rotordiameter van 52 meter. De turbines worden geplaatst in een lijnopstelling, met een onderlinge afstand van 215 meter, op de oostelijke oever van het Noordhollands Kanaal ten noorden van Burgervlotbrug. Een inwoner van Zijpe is tegen de bouw van de windturbines en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Alkmaar heeft in maart 2008 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. De zaak is bij de Raad van State op 15 juli van dit jaar op zitting behandeld.