Ingezonden persbericht


Habitat for Humanity start wederopbouw huizen in China

Haarlem, 7 augustus 2008 - Habitat for Humanity is in samenwerking met de Chinese overheid gestart met de wederopbouw van huizen na de allesverwoestende aardbeving eerder dit jaar. Habitat for Humanity hoopt de komende drie jaar voor duizend gezinnen in de omgeving van Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan, een permanente woning te kunnen bouwen. Voor de wederopbouw heeft Habitat for Humanity International $5 miljoen nodig.

Tijdens de aardbeving zijn in het Jinyang-district, provincie Sichuan, 70.000 gebouwen en huizen ingestort of beschadigd. Duizenden families verblijven sindsdien in tenten of tijdelijke huizen van hout of ander restmateriaal. In het afgelegen gebied start Habitat met de bouw van de eerste honderd permanente huizen. Habitat for Humanity werkt intensief samen met lokale overheden om de eerste gezinnen zo snel mogelijk in een woning onder te kunnen brengen. Ook wordt er gezamenlijk gewerkt aan een ontwerp voor aardbevingbestendige huizen die bij toekomstige aardbevingen meer zekerheid bieden.

Habitat for Humanity is sinds 2001 actief in China. De bekendheid met lokale instanties, wetgeving en omstandigheden heeft ervoor gezorgd dat na de aardbeving snel gestart kon worden met de wederopbouw van het land. De wederopbouw in Sichuan wordt, behalve door de $5 miljoen van Habitat for Humanity International, mogelijk gemaakt door overheidssubsidies en de verstrekking van microkredieten door Chinese banken aan bewoners die dat wensen.

Lex van Iterson, directeur Habitat for Humanity Nederland over de actie: "De snelle en vastberaden reactie en hulp van zowel de Chinese overheid als de inwoners van het getroffen gebied heeft ons bijzonder verrast. Ze zijn niet bij de pakken neer gaan zitten, maar stropen samen met ons de mouwen op om het land weer op te bouwen. Door de goede werkrelatie die is ontstaan zijn we ervan overtuigd dat binnen drie jaar duizend gezinnen weer een goed en veilig onderkomen hebben."

EINDE PERSBERICHT

Over Habitat for Humanity

Habitat for Humanity richt zich op de bouw en renovatie van huizen in ontwikkelingsgebieden. Zij heeft als doel het bieden van een veilige thuisbasis en een hoopvolle toekomst voor kansarme mensen. Bijzonder feit is dat de toekomstige huiseigenaren meehelpen bij de bouw en de benodigde kosten voor het huis niet als een gift ontvangen, maar als een renteloze lening. Basis voor de organisatie werd dertig jaar geleden in Amerika gelegd. In totaal heeft Habitat for Humanity inmiddels 250.000 huizen gebouwd, waardoor één miljoen mensen een veilig dak boven het hoofd hebben. In Nederland is Habitat for Humanity sinds 1993 actief. Zie voor meer informatie www.habitat.nl