Ingezonden persbericht

Internationale Muziekzomer Gelderland 2008

7 t/m 24 augustus

Na vele maanden van voorbereiding is daar dan weer de Internationale Muziekzomer Gelderland, hét muziekevenement van deze zomer!

Donderdag 7 augustus gaat het festival van start met een verrassend openingsconcert in De Vereeniging, Nijmegen. Het concert bestrijkt meer dan 300 jaar muziekgeschiedenis, van Purcell tot Adams! Er werken grote sterren mee, waaronder sopraan Claron McFadden, violiste Lisanne Soeterbroek en dirigenten Paul McCreesh en Etienne Siebens. Uw gastheer is Edwin Rutten. Een echte must voor iedereen die een indruk op wil doen van wat het festival allemaal te bieden heeft!

Tijdens deze Muziekzomer is er opnieuw een keur aan muzikaal toptalent te ontdekken op podia door heel Gelderland. De organisatie van het festival ligt in handen van het NJO (Nationaal Jeugd Orkest) dat jonge klassieke musici ondersteunt op hun weg naar de beroepspraktijk. Coaching vormt de ruggengraat van het festival. Jong professionele musici volgen masterclasses in kamermuziek bij bekende meesters. Daarnaast bereiden jongen musici uit alle windstreken onder leiding van gerenommeerde dirigenten aansprekende en gevarieerde orkest- en ensembleprogramma's voor.

Van 7 t/m 24 augustus kunt u genieten van een breed en kwalitatief hoogstaand muzikaal aanbod, in de beste concertzalen en op talrijke fraaie locaties door heel Gelderland.

John Adams composer in residence.

Dit jaar is de gerenommeerde Amerikaans componist John Adams composer in residence. Reinbert de Leeuw, artistiek leider van de NJO Summer Academy, noemt John Adams "een fascinerende en een van de meest toonaangevende componisten van dit moment. Adams schrijft zeer toegankelijke muziek, je hoeft geen kenner te zijn, of gestudeerd te hebben om zijn muziek te waarderen. Hij heeft een groot publiek weten te bereiken en is populair over de hele wereld. Bovenal is hij de grote nationale componist van Amerika."

Composities van zijn hand worden ten gehore gebracht door verschillende ensembles van de NJO Summer Academy, pianist Ralph van Raat speelt tijdens de Dag van de Amerikaanse Muziek in de 'Kathedraal' van Radio Kootwijk het piano-oeuvre van John Adams. Zelf zal Adams in de laatste week van het festival het Groot Symfonieorkest van de NJO Summer Academy dirigeren. Natuurlijk staat er werk van hemzelf op het programma maar ook dirigeert hij Don Juan van Richard Strauss en de Symfonie nr.7 van Jean Sibelius.

Programmering

Behalve John Adams en Reinbert de Leeuw treden dirigenten als Jos van Immerseel, Etienne Siebens, Paul McCreesh, Jan Cober en Alexandru Lascae op met verschillende ensembles van de NJO Summer Academy. Het European Youth Orchestra (EUYO), voor deze gelegenheid samen met het Nederlands Concertkoor, is speciale gast tijdens het festival en staat onderleiding van de eminente dirigent Vladimir Ashkenazy. Op 16 augustus dirigeert hij in het Arnhemse Musis Sacrum de Tweede Symfonie van Gustav Mahler.

Verder een keur aan jonge musici die met hun coach het podium zullen betreden en muziek zullen uitvoeren van Bach tot en met Adams. Enkele hoogtepunten zijn: een concertante uitvoering van Dido and Aeneas met Claron McFadden en enkele talentvolle zangers; de Sonate voor Twee Piano's en Slagwerk van Bartók door slagwerkster Tatiana Koleva en pianist Igor Roma samen met twee protégés; het Nawa Trio en het Ragazze Kwartet treden op met celliste Larissa Groeneveld; The Hague String Variations, met young artist in residence Lisanne Soeterbroek in de gelederen, buigen zich over Schönbergs Verklärte Nacht en twee pianotrio's uit het ijzeren repertoire zullen worden vertolkt door Trio La Chouffe.

Speciale evenementen.

In Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn wordt naast de reguliere concerten een aantal bijzondere evenementen georganiseerd.

Ook deze zomer is de Muziekzomer weer te vinden in de Apeldoornse wijk De Parken (10 augustus). Van tuin naar tuin, lopend of op de fiets, kunt u kennismaken met twee tablaspelers, een swingend jazztrio, twee virtuoze accordeonspeelsters, een flamencogitarist en nog veel meer. Drie dagen is er hoogstaande muziek te beluisteren in de 'Kathedraal' van Radio Kootwijk, met zondag 17 augustus de Dag van de Amerikaanse Muziek. Daar zal veel aandacht zijn voor het werk van John Adams en speelt Tatiana Koleva samen met studenten een Amerikaans slagwerkprogramma. Verder is de Lindenberg in Nijmegen een plek waar vele musici neerstrijken. In het weekend van 16 en 17 augustus staat Johannes Brahms in het middelpunt en organiseert het NJO samen met De Wintertuin een prachtig programma rondom de dichter Rainer Maria Rilke. Met medewerking van Reinbert de Leeuw, Sabine Wuthrich en enkele orkesten van de NJO Summer Academy. De avond van 16 augustus wordt afgesloten met een Late Night programma vol met dichters en liederen gepresenteerd door Rick de Leeuw.

In de Arnhemse Saksen Weimar Kazerne opent Cultuurherberg De Legende zijn deuren op 23 en 24 augustus voor de muziekliefhebber. Zondag de 24ste zijn er optredens van het Nawa Trio, Quatre Bouches en het Ragazze Kwartet en zijn ook de ateliers van diverse kunstenaars te bezichtigen.

Luisteren voor het goede doel

Ook dit jaar steunt het NJO weer een goed doel, ditmaal de Stichting Leergeld. Deze organisatie zet zich in voor kinderen voor wie het financieel niet haalbaar is om muziekles te volgen of bij een sportclub te gaan. Het NJO zamelt tijdens de concerten van de Muziekzomer geld in voor de Stichting Leergeld en hoopt dat de kinderen waar de organisatie zich voor inzet ook zelf naar de concerten komen en hierdoor enthousiast worden voor muziek.

Hoofdsponsor Univé

Univé is hoofdsponsor van het NJO en van de Internationale Muziekzomer Gelderland. Maandagavond 4 augustus is na afloop van het concert in het Concertgebouw van het Orkest van de 19de eeuw van de NJO Summer Academy o.l.v. Jos van Immerseel een tweejarige sponsorovereenkomst gesloten tussen Univé en het NJO. Edwin Velzel, voorzitter van de Raad van Bestuur van Univé en Sylvia Tóth, bestuursvoorzitter van het NJO, tekenden de overeenkomst.

Alle informatie over het festival is ook beschikbaar via www.muziekzomer.nl.