Nederlands weer is grillig; hitte op de bouw wordt water op de bouw

Hoe houd jij het hoofd droog? Vandaag bleken niet de hoge temperaturen op de bouwplaats een probleem, maar de stromende regen. FNV Bouw & Infra pleit vandaag voor maatregelen om bouwers te beschermen tegen hitte. Maar liefst twee op de drie werknemers op de bouw werkt bij te hoge temperaturen. FNV Bouw & Infra deelde vandaag met ijsfabrikant OLA ijsjes uit op de Hollandse Brug bij Muiderberg. John Kerstens, eerste onderhandelaar voor FNV Bouw & Infra: "De regen geeft een goed beeld van de grillige weersomstandigheden in Nederland. Bouwers moeten beter beschermd worden tegen hitte. Maar wateroverlast op de bouw wordt ook een groter probleem. Wij zeggen daarom: power to the doorwerkers!"

Het is een fabeltje dat alle bouwplaatsen 's zomers dicht gaan. Veel bouwprojecten zoals wegwerkzaamheden worden juist in de zomer gedaan om de overlast voor het publiek tot een minimum te beperken. 85% van de werknemers op de bouwplaats wil dat FNV Bouw & Infra afspraken maakt met werkgevers om werknemers beter tegen hitte te beschermen. Na de Hollandse Brug is FNV Bouw & Infra op 8 augustus bij het Grolsch Veste-stadion van FC Twente in Enschede te vinden, en bij de wegwerkzaamheden aan de A2 in Waalre bij Eindhoven. Op woensdag 13 augustus is FNV Bouw & Infra bij de bouw van de woontoren New Orleans in Rotterdam. Ook op deze drie bouwplaatsen wordt in samenwerking met OLA ijs uitgedeeld om de werknemers een hart onder de riem te steken. Houd het hoofd koel blijft de leus.

Dit voorjaar deed FNV Bouw & Infra onderzoek onder bijna 1100 bouwers. Slechts 41% van de ondervraagden gaf aan dat er gelegenheid was om in de schaduw te werken. De overige ondervraagden worden tijdens hun werkdag blootgesteld aan zon en hitte. Ook zei 73% geen extra drinken te krijgen tijdens hitte. Verkoeling in de vorm van drinken en schaduw zijn juist maatregelen die vaak goed te regelen zijn. Volgens de vuistregels moeten er al maatregelen genomen worden als er intensief werk wordt verricht bij 23 graden. Naast hitte is ook wateroverlast vaak een probleem. 94% van de ondervraagden zei in datzelfde onderzoek regelmatig last te hebben van wateroverlast op de bouwplaats.

FNV Bouw & Infra is onderdeel van FNV Bouw.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.