Hulpverleningsdienst Groningen


Slecht weer zorgt voor groot aantal meldingen

Het slechte weer dat donderdagmiddag 7 augustus over het land trok heeft ervoor dat de brandweer in de regio Groningen - naast de eerder gemelde woningbrand te Briltil - een groot aantal meldingen kreeg.

De brandweer van Groningen werd aan het begin van de middag gealarmeerd voor een automatisch brandalarm aan de Esdoornlaan. Ter plaatse bleek de brandmeldcentrale ontregeld te zijn geraakt door blikseminslag. Kort daarna werd er een woningbrand aan de Prunusstraat gemeld. De bliksem bleek in de schoorsteen te zijn geslagen. Er was geen sprake van brand, waarna de brandweer kon terugkeren.

Aan de Jensemaheerd te Groningen raakte door blikseminslag een hoop stro in brand. Deze beginnende brand kon worden geblust door omstanders. De brandweer van Groningen kwam wel ter plaatse maar hoefde niets meer te doen.

De brandweer van Baflo en Winsum hielp nabij Ferwerd een te water geraakt paard op het droge. Door het onweer moest de redding kort onderbroken worden, waarna het paard alsnog gered werd.

In Zandeweer sloeg de bliksem in de meterkast van een woning. De brandweer van Eemsmond bluste een beginnend brandje. De schade bleeft beperkt tot de meterkast.

Een rukwind blies aan het eind van de middag in Godlinze een deel van het dak van een boerderij. Daarbij raakte niemand gewond. Asbest dat in het dak was verwerkt, kwam alleen op het erf van de boerderij terecht. De gemeente zorgt ervoor dat dit wordt opgeruimd. De brandweer van Loppersum en Bierum verwijderde in de omgeving van de boerderij een aantal omgewaaide bomen en loshangende takken van de openbare weg.

Verder kwamen uit Leek, Winsum, Roodeschool en Uithuizen meldingen van ondergelopen straten. In alle gevallen ging de brandweer ter plaatse om polshoogte te nemen, maar zakte het water snel weg. Waar nodig werd de weg afgezet.