Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT

Verkenningen - donderdag 7 augustus 2008, 22:02 uur, Radio 5:

HET GEHEIM VAN MARSEIILE

Een radiodocumentaire over de zeer tolerante Franse havenstad Marseille, waar verschillende religieuze groepen goed samenleven.

In geen enkele andere stad in West-Europa woont zo'n groot percentage moslims. Marseille, de tweede stad van Frankrijk, telt 800 duizend zielen van wie een kwart moslim is. Velen zijn van Noord-Afrikaanse afkomst (Tunesië, Marokko en Algerije), maar er is ook een grote groep uit de Comoren en uit West-Afrikaanse landen zoals Mali en Senegal. Én er zijn sji'ieten uit Iran en autochtone Franse moslims. Verder zijn er veel christenen en een omvangrijke groep joden (70 duizend).

De wonderlijk vreedzame coëxistentie van bevolkingsgroepen in Marseille, zeker van de grote groepen moslims en joden, is bijzonder. Bovendien werken de verschillende moslimgroepen goed samen. Er komt nu zelfs een Grote Moskee waar moslims uit verschillende herkomstlanden een plaats zullen vinden. De eerste donatie voor de moskee kwam van een katholieke dame, de tweede van het Israëlitisch centrum.

Toen in 2005 en 2006 overal in de banlieus (de grote Franse voorsteden) rellen uitbraken, bleef het in Marseille rustig. Jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst zijn vaak boos op Frankrijk, waar in naam iedereen Frans is. In de praktijk zijn er echter voor hen nauwelijks kansen o.a. door racisme. Maar de jongeren zijn nooit boos op Marseille, ze identificeren zich er zelfs mee.

De documentaire Het geheim van Marseille is een speurtocht naar de redenen voor de goede omgang tussen de verschillende groepen in deze stad. Wat is het geheim van dit succes? En kan de tolerantie wellicht een voorbeeld zijn voor andere steden in Europa, en ook voor Nederland?

EINDE PERSBERICHT