Discussie over mensenrechten in China op GoedTV

Discussieprogramma Recht van Spreken op vooravond van Olympische Spelen

NAALDWIJK, 20080806 -- Op 7 augustus, aan de vooravond van de Olympische Spelen, zendt GoedTV het discussieprogramma "Recht van Spreken" over mensenrechten in China uit. Het programma werd geproduceerd door Amnesty International en zal op ieder even uur te zien zijn op de landelijk digitale televisiezender GoedTV.


China wil zich met de Olympische Spelen presenteren als een modern en welvarend land. Maar volgens Amnesty International is dit beeld eenzijdig en schendt de Volksrepubliek nog steeds op grote schaal mensenrechten.

Welk beeld is er in de Nederlandse media in de aanloop naar de Spelen over China ontstaan, en klopt dit beeld?

In het discussieprogramma "Recht van Spreken" legt presentator Frénk van der Linden deze vraag voor aan:

- Nicole Sprokel, woordvoerder Chinacampagne Amnesty International
- Yuen Keong Ng. Bestuurslid Inspraak Orgaan Chinezen in Nederland
- Ardi Bouwers, adjunct hoofdredacteur Wereldomroep en Sinoloog

Speciale uitzending
"Recht van Spreken" wordt tussen 6.00 uur tot 24.00 uur op ieder even uur uitgezonden binnen het thema "Mens en Welzijn in China". Het programma duurt 25 minuten en is de eerste uitzending in een serie van vijf programma's over mensenrechten. De volgende vier afleveringen worden dit najaar uitgezonden.

Iedere uitzending wordt gevolgd door de indrukwekkende documentaire "Made in China" in het thema Cultuur en Maatschappij, geproduceerd door Joost van Loon & Alexandra Jansse van Emerald Focus Films. De film maakt deel uit van de aangrijpende 6-delige televisieserie "Een Dollar per Dag" over mensen die zelf actief de strijd tegen armoede aangaan.

"Made in China' laat zien dat China met de "open deur politiek" de grootste producent ter wereld geworden is, maar dat dit ook tal van negatieve gevolgen heeft.

De overige programma's, in het twee uur durende gevarieerde programmablok, worden uitgezonden in het kader van het thema "Natuur en Milieu" en het thema "Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen".GoedTV