Gemeente Dordrecht

Liszt op Dordtse beiaardklokken

Roy Kroezen, stadsbeiaardier van Zwolle, geeft donderdagavond 7 augustus juli om 20.00 uur een beiaardconcert op het carillon van de Grote Kerk. Voor het eerst wordt een programma gespeeld met werken van de piano-legende Franz Liszt.

Niet eerder in de serie Torenmuziek Dordrecht werd een concert met louter werken van Franz Liszt geprogrammeerd. Liszt was een Hongaars componist en was in zijn tijd vooral bekend als pianovirtuoos. Zijn inspiratiebron was de violist en duivelskunstenaar Niccoló Paganini. Hij volgde dit voorbeeld en vertaalde dit naar piano. Niet eerder was er een pianist die zoveel baanbrekende speeltechnieken voor de piano bedacht en uitkristalliseerde. Soms dacht men dat Liszt met vier handen speelde. Hoewel hij in de eerste fase een sterrencultus nastreefde met veel 'glamour' en 'amour', verdiepte hij zich meer en meer in godsdienstige vraagstukken. Dit resulteerde in zijn priesterwijding te Rome. Ook ging hij op zoek naar nieuwe muzikale vormen. Hij werd een warm pleitbezorger van de muziek van zijn schoonzoon Richard Wagner en transcri beerde veel operahoogtepunten. Hij liet een zeer omvangrijk oeuvre achter met dikwijls meerdere versies zijn composities. Het vanavond gespeelde Ungans Gott is zijn enige werk voor linkerhand solo. De meeste composities van Liszt zijn berucht omwille van de hoge technische eisen die aan de uitvoerder worden gesteld.

Het concert wordt zoals gebruikelijk voorafgegaan door het klokluiden voor vrijwilligers dat om kwart voor acht begint. Onder leiding van stadsbeiaardier Boudewijn Zwart mogen kinderen vanaf 8 jaar meehelpen om de reusachtige klokken in de toren te luiden. De zwaarste klok weegt 10.000 kilo. Het is een activiteit voor het hele gezin. Het concert zelf kan al wandelend in de omgeving van de toren worden beluisterd. Ook bestaat de mogelijkheid de toren te beklimmen en te luisteren op de Kaapstandzolder, waar de verrichtingen van de beiaardier via videoscherm zijn te volgen. Programma's worden tijdens het concert uitgereikt. Na afloop is er gratis koffie in 't Klockhuys, aan de voet van de toren.

Datum 6 augustus 2008
Redactie Marianne van Rijsbergen
Servicecentrum Drechtsteden
Communicatie Advies en Middelen
T (078) 639 69 01
Informatie Boudewijn Zwart
Stadsbeiaardier van Dordrecht
T 06 -- 53 42 56 80
e-mail: info@bellmoods.com
Gemeente Dordrecht