Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 7 augustus

Fryslân, 07-08-2008 o Politieberichten van woensdag 7 augustus 07.00 uur t/m donderdag 8 augustus 07.00 uur

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan na steekincident
De politie roept getuigen van het steekincident op de Havingastate in Leeuwarden op zich te melden. In de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 augustus rond 02.00 uur hebben een 18- en een 28-jarige inwoner van Leeuwarden op de Havingastate ruzie gekregen. De 18-jarige heeft hierbij volgens getuigen zijn stadsgenoot met een scherp voorwerp gestoken. Het slachtoffer wordt per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Hij blijkt meerdere steekwonden te hebben. Op aanwijzing van getuigen kan de verdachte later die nacht in zijn woning worden aangehouden. Hij wordt voor nader onderzoek ingesloten en is dinsdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Het slachtoffer ligt nog steeds zwaar gewond in het ziekenhuis. Hij kan, gezien zijn medische toestand, nog niet gehoord worden. De aanleiding van de ruzie en de volledige toedracht zijn nog onbekend en worden door de politie onderzocht. Daarom roept de politie getuigen van dit incident, of anderen die iets weten dat kan bijdragen aan deze ernstige zaak, op zich te melden. Dat kan op telefoonnummer 0900 8844. Informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Sneek: diefstal scooter
De politie onderzoekt de diefstal van een brommerscooter die tussen dinsdagavond 20.00 uur en 24.00 uur op het Zuidend weggenomen is. Het gaat om een geel met blauwe Yamaha SA14, de Valentino Rossi editie. De scooter was afgesloten met een kettingslot. Een 17-jarige vrouw uit Leeuwarden deed aangifte.

Fryslân: diefstal boten
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een aantal boten met buitenboordmotoren die de afgelopen dagen in de provincie hebben plaatsgevonden. Het betrof de volgende gevallen
(achtereenvolgens plaats, tijdstip, soort boot, aangever):

Zuideroostersingel in Harlingen, tussen maandagavond en dinsdagmiddag, rubberboot van het merk Zodiac, met een 4 pk Yamaha buitenboordmotor, een 40-jarige vrouw uit Harlingen.

Zuidoostersingel in Harlingen, tussen maandagavond en dinsdagmorgen, een Quicksilver rubberboot met 6 pk Yamaha buitenboordmotor, een 55-jarige vrouw uit Harlingen.

Schiphuis van een jachthaven in De Wilgen, in de nacht van dinsdag aan woensdag, een wit met blauwe Jeanneau, type Cap Console 400 met een grijze 8 pk Honda buitenboordmotor van het type BF8D kortstaart, een 47-jarige vrouw uit De Wilgen

Grou: aanrijding automobilist en fietsster, fietsster gewond De politie heeft woensdagmorgen een aanrijding op de Parkstraat afgehandeld tussen een automobilist en een fietsster. Een 41-jarige automobiliste uit Joure reed achteruit een parkeervak uit. Zij zag hierbij een 82-jarige fietsster uit Grou over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De 82-jarige vrouw raakte hierbij gewond aan haar hoofd en benen. Zij is voor nader onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Workum: eenzijdig ongeval
De politie heeft woensdagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Breewarsdyk. Een 79-jarige man uit Workum fietste in de richting van zijn woonplaats toen hij vermoedelijk onwel werd. Hierdoor viel hij met zijn hoofd op het wegdek. De fietser is met een hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag het rijbewijs van een 23-jarige vrouw uit Maastricht ingevorderd wegens het rijden onder invloed. De vrouw was op de Van Loonstraat met haar auto tegen de voorzijde van een geparkeerde bestelbus aangereden. Er werd vermoed dat de vrouw onder invloed was, daarom is de 23-jarige voor een ademanalyse meegenomen naar het bureau. Hier blies ze 460 ug/l. Omdat het om een beginnend bestuurder ging, was dit goed voor een rijverbod van 6 uren en een proces-verbaal. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor verboden wapenbezit De politie heeft woensdagavond een 21-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. De verdachte kreeg op de Aldlansdyk een stopteken omdat hij aan het bumperkleven was en te snel reed. Toen de man om zijn rijbewijs gevraagd werd, zagen de agenten het wapen, een alarmpistool, in het dahsboardkastje liggen. Tevens lag er een mes op de vloer bij de bijrijderstoel. Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Het pistool en mes zijn in beslag genomen. Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: rijden onder invloed
De politie heeft woensdagavond op de Gedempte Molenwijk een 25-jarige Italiaanse man aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De man viel op door zijn onhandige manier van inparkeren waarbij hij meerdere keren de lantaarnpaal aantikte. Omdat werd vermoed dat de man gedronken had, werd hij meegenomen naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies de verdachte 530 ug/l. De Italiaan is een beginnend bestuurder en dus was dit goed voor een rijverbod van vijf uur en een proces-verbaal. Ook zou zijn rijbewijs ingevorderd moeten worden, maar omdat de man niet in Nederland woonachtig is, kreeg hij in plaats hiervan een boete opgelegd. De man kon de boete niet onmiddellijk betalen. Daarom werden zijn paspoort en rijbewijs ingenomen tot de boete betaald is.

Heerenveen: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak die woensdagavond heeft plaatsgevonden bij een bedrijf aan De Kuinder. Men kon het pand binnengekomen door een raam te forceren. Vervolgens is een geldkistje met een onbekend bedrag meegenomen. De 46-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Heerenveen: bromfietser zonder helm
De politie heeft woensdagavond op De Dreef een 19-jarige man uit Heerenveen bekeurd voor het rijden zonder helm. De surveillerende agenten zagen de man zonder helm rijden, waarop hij een stopteken kreeg. Het vermoeden bestond dat de verdachte ook gedronken had, daarom werd hij mee naar het bureau genomen voor een ademanalyse. Hier bleek zijn alcoholgebruik nog binnen het toegestane limiet te vallen.

Engwierum: politie lost vernieling op door filmpje op YouTube De politie heeft deze week een aangifte af kunnen handelen doordat de verdachte het strafbare feit op film had vastgelegd en dit filmpje op YouTube had geplaatst. Eind april kwam bij de politie de aangifte binnen dat een crossende auto de grasmat bij een gaslocatie in Engwierum had vernield. Recentelijk werd op YouTube een filmpje ontdekt waarop te zien is dat een auto met een aantal jongeren hierin, aan het crossen zijn op de grasmat. Het kenteken van de auto is op dit filmpje duidelijk te zien en zo was het voor de politie niet moeilijk de eigenaar te achterhalen. Deze kan een flinke rekening voor het herstellen van de grasmat tegemoet zien.

Leeuwarden: winkeloplichter aangehouden
De politie heeft woensdagmiddag bij een winkel op de Nieuwstad een 25-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van oplichting. De beveiligingsmedewerkers van de winkel schakelden de politie in nadat zij gezien hadden dat de man de originele prijskaartjes van kledingstukken aan het verwisselen was voor prijskaartjes met een lager bedrag. Een 39-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.