Ingezonden persbericht


d20002.jpg

PERSBERICHT

Weersverwachting voor Beijing 2008: warm en vochtig Goed drinken belangrijker dan ooit bij Olympische Spelen 2008

Amsterdam, 7 augustus 2008 -- De Olympische Spelen 2008 vinden plaats in warm en vochtig weer. Temperaturen rond de dertig graden en een aanzienlijke kans op neerslag worden voorspeld. Om in dit extreme klimaat te kunnen presteren, moeten de sporters goed drinken. Het Nederlands Olympisch Team weet inmiddels wat dit inhoudt. Alle sporters zijn uit Nederland vertrokken met een persoonlijk hydratatie-advies van NOC*NSF en Aquarius, officiële sportdrank van het Nederlands Olympisch Team.

'De hitte en vochtigheid in Beijing vormen een belangrijke tegenstander van de sporters', aldus Gerard Rietjens, inspanningsfysioloog bij NOC*NSF. 'Een goede vochthuishouding is onontbeerlijk om deze strijd te winnen. Anders krijg je als sporter last van bijvoorbeeld kramp, concentratieverlies en moeheid en dit beïnvloedt uiteraard de prestaties. Vocht is dus erg belangrijk: niet alleen in de juiste hoeveelheid, maar ook in de juiste samenstelling.'

Nabootsing klimaat Beijing
Alle Olympisch sporters hebben daarom een persoonlijk hydratatie-advies gekregen van NOC*NSF en Aquarius. Het advies is gebaseerd op een aantal tests, onder meer in een speciale klimaatkamer op Papendal, waarin het klimaat in Beijing kan worden nagebootst. Met speciale software is in de klimaatkamer en op locatie in mobiele testcentra gemeten hoeveel vocht een sporter verliest en wat de samenstelling daarvan is.

Uit recent onderzoek van Aquarius blijkt dat amateursporters vooral kraanwater drinken. 'Ook voor amateursporters is hydratatie belangrijk. Iedereen die goed wil presteren, moet vooraf, tijdens én na het sporten voldoende drinken,' vindt Gerard Rietjens. 'Bij grote inspanningen is een sportdrank met de juiste samenstelling essentieel.' De Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen zijn zich inmiddels bewust van wat en hoeveel ze moeten drinken. Daarmee hebben ze de strijd tegen het klimaat alvast gewonnen.
---

Noot voor de redactie (