Ingezonden persbericht


Zeewolde neemt stokje over van Lelystad als handelshoofdstad van Nederland 2008

Marktplaats.nl brengt opnieuw Nederlandse handelshoofdsteden en drukste winkelstraten in kaart

Emmeloord, 07 augustus 2008 -- Marktplaats.nl heeft voor het tweede jaar op rij de handelshoofdsteden van Nederland in kaart gebracht'. Hieruit blijkt dat de provincie Flevoland nog steeds koploper is als het gaat om de meeste handelsactiviteiten op de grootste advertentiesite van Nederland. Zeewolde heeft echter het stokje overgenomen van Lelystad als Handelshoofdstad van Nederland. De drukste winkelstraat in Zeewolde is Zuylen. Vorig jaar was Kamp nog het online equivalent van de Kalverstraat. Op provincieniveau wordt er ook dit jaar in kleinere dorpen zoals Sint Philipsland (ZE), Nieuwstadt (LI) en Annerveenschekanaal (DR) het meest handelgedreven via Marktplaats.nl.

'Door internet is kopen en verkopen niet meer aan een vaste locatie gebonden en is (de rest van) Nederland binnen handbereik, vertelt Eugenie van Wiechen, managing director Marktplaats.nl en eBay.nl. Dat de handelshoofdstad ook dit jaar in Flevoland ligt, kan mogelijk verklaard worden door het feit dat er in Flevoland veel jonge gezinnen met kinderen wonen. Kijkend naar de meest geplaatste soort advertenties in Flevoland -- namelijk baby en kinderkleding - zien we dat ook terug.'

Interessant om te zien, is dat de handelshoofdsteden binnen de provincie dit jaar verschoven zijn ten opzichte van vorig jaar. Zo waren vorig jaar bijvoorbeeld Damwoude, Sluis, Sint Hubert en Winkel nog handelshoofdsteden in respectievelijk Friesland, Zeeland, Noord-Brabant en Noord-Holland. Dit jaar mogen de volgende steden zich Marktplaats-handelshoofdsteden van Nederland noemen:

Drenthe -- Annerveenschekanaal

Flevoland -- Zeewolde

Friesland -- Nes (Dongeradeel)

Gelderland -- Terschuur

Groningen -- Westerlee

Limburg -- Nieuwstadt

Noord-Brabant -- Waalwijk

Noord-Holland -- Burgerbrug

Overijssel -- Bergentheim

Utrecht -- Vleuten

Zeeland -- Sint Philipsland

Zuid-Holland -- Rhoon

'Door ons bereik van 60% en het grote aantal advertenties op de site (per dag ruim 240.000 nieuwe advertenties), kun je redelijkerwijs stellen dat dit de handelssteden van Nederland zijn', vervolgt van Wiechen.

Marktplaats.nl heeft naast de handelshoofdsteden ook typische producten en diensten in kaart gebracht. Zo is Utrecht de provincie voor theologie en godsdienstboeken, Zuid-Holland voor stoffering en behang en Noord-Holland voor bij-, privé-, en taalles. Noord-Brabant doet zijn naam eer aan met carnavals- en feestkleding en Friesland met bootverhuur. Tevens heeft de grootste advertentiesite van Nederland gekeken naar de drukste winkelstraten per provincie. In Gelderland wordt er bijvoorbeeld het meest gehandeld in de Hoevenlakenseweg, in Utrecht in de Waterbieslaan en in Zeeland in de Langeweg.

Mariët Ruhl woont in de drukste handelsstraat van Nederland, Zuylen in Zeewolde, en zegt: 'Ik houd van het herinrichten van onze woonkamer. Via Marktplaats verkoop ik meubels die ik inruil voor --in mijn ogen-- leukere meubels. En zo gaat het eigenlijk maar door. Dankzij Marktplaats kan ik dus mijn inrichting heel vaak, voor een leuke prijs, veranderen.'

Klik hier voor een volledig overzicht van feiten en cijfers op provincieniveau.

Over Marktplaats.nl

Marktplaats.nl, opgericht in 1999, was in Nederland een van de eerste websites die zich volledig richtte op rubrieksadvertenties. Sinds de oprichting is de onderneming uitgegroeid tot de populairste website op dit gebied in Nederland met een nog altijd groeiende klantenbasis van particulieren en kleine bedrijven. Per dag worden er meer dan 240.000 nieuwe advertenties op de website geplaatst, van kleding en verzamelobjecten tot auto's en diensten. De onderneming maakt sinds november 2004 onderdeel uit van eBay. Marktplaats is gevestigd in Emmeloord. Kijk voor meer informatie op: www.marktplaats.nl.

###

' Gebaseerd op het aantal gemiddeld geplaatste Marktplaats-advertenties, over het afgelopen half jaar, in verhouding tot het aantal inwoners per plaats.

爐 Juni 2008, MultiscopeIngezonden persbericht