Pijnacker-Nootdorp


datum 31 juli 2008

Embargo tot donderdag 7 augustus 2008 om 21.00 uur

Ereburgerschap gemeente Pijnacker-Nootdorp voor Jan Janssen

Embargo tot donderdag 7 augustus 21.00 uur - Embargo tot donderdag 7 augustus 21.00 uur

Loco-burgemeester C.J. van der Kraan zal op donderdag 7 augustus de heer J.A. Janssen, oud- wielrenner en voormalig inwoner van Nootdorp, benoemen tot ereburger van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Bij het ereburgerschap behoort een draagspeld en oorkonde.

Jan Janssen, geboren op 19 mei 1940 in Nootdorp, heeft grote naam en faam verworven als coureur en promotor van de wielersport. De lijst met sportieve prestaties is indrukwekkend. Hij won vele belangrijke wielerwedstrijden. Hij werd Wereldkampioen in 1964 (Sallanches), won Parijs-Roubaix in 1967 en schreef nog datzelfde jaar - als eerste Nederlander - de Ronde van Spanje op zijn naam. In 1968 werd Jan Janssen de eerste Nederlandse winnaar van de Tour de France, een unieke prestatie van wereldformaat. Deze Tourzege was voor Jan Janssen het hoogtepunt in zijn loopbaan.

Met zijn indrukwekkende lijst aan overwinningen heeft Jan Janssen de naam van Nootdorp landelijk bekend gemaakt en heeft hij de wielersport niet alleen in deze regio, maar ook landelijk en internationaal naar grote hoogte weten te brengen. Dit jaar is het veertig geleden dat Jan Janssen de Tour de France won.

Ook wordt de vijftigste wielerronde van Nootdorp verreden. De heer Janssen is hierbij als eregast aanwezig. Na afloop van de prijsuitreikingen van de wielerronde zal het ereburgerschap van de gemeente Pijnacker-Nootdorp aan hem worden toegekend als blijk van waardering voor zijn exceptionele prestaties en zijn bijdrage aan de sportieve gemeenschap van onze gemeente.

Huldeblijken
Op 2 januari 2002 stelde de raad de Onderscheidingsverordening van de gemeente Pijnacker-Nootdorp vast. Uitgangspunt voor deze verordening is dat de gemeente met gemeentelijke huldeblijken een waardering kan uitspreken voor het werk dat in het belang van de gemeente of de plaatselijke gemeenschap is verricht door een natuurlijk persoon of een rechtspersoon, op maatschappelijk-, cultureel- of sportgebied.
Toekenning van het ereburgerschap wordt door de raad besloten en geschiedt aan natuurlijke personen, die zich in bijzondere mate voor de gemeente en/of de gemeenschap verdienstelijk hebben gemaakt. Bij het toekennen van het ereburgerschap hoort een draaginsigne en een oorkonde.

De heer J.A. Janssen heeft met zijn sportieve prestaties zich in bijzondere mate ingezet voor onze gemeenschap. Daarom zal loco-burgemeester Kees van der Kraan hem tot ereburger van de gemeente Pijnacker-Nootdorp benoemen tijdens een officiële receptie, na afloop van de Wielerronde van Nootdorp, op donderdag 7 augustus om 21.00 uur in de VIP-tent aan De Poort in Nootdorp.

De heer J.A. Janssen is de tweede ereburger in Pijnacker-Nootdorp. De eerste is, sinds 2001, oud- burgemeester drs. J. de Prieëlle van de voormalige gemeente Pijnacker.
Noot voor de redactie;