AutoRai

Integrale LED-verlichting nu leverbaar op Audi R8

(8/7/2008)
De Audi R8 is nu ook leverbaar met integrale LED-verlichting. Naast de dagrijverlichting worden dan ook (gedimd) grootlicht en knipperverlichting door lichtgevende diodes verzorgd. De meerprijs voor de integrale LED-verlichting bedraagt 6.353 euro.

De integrale LED-verlichting voor de R8 was al langer productieklaar en kan nu dankzij een speciale EU-toestemming ook daadwerkelijk worden toegepast. LED-verlichting heeft grote voordelen. Het lijkt sterk op daglicht en daarmee zorgt het voor extra contrast en is het prettiger voor het menselijke oog dan andere verlichtingssoorten. Bovendien hebben LEDâs een lange levensduur en zijn ze energiezuinig en compact. Dat laatste geeft designers extra vrijheid bij het ontwerpen van een auto.

Een korte LED-geschiedenis
LED's worden bij Audi al sinds 1992 gebruikt voor het derde remlicht. Daarna volgde de toepassing voor achter- en remlichten. In 2003 introduceerde Audi witte LED's voor dagrijverlichting. In datzelfde jaar toonde Audi ook mistverlichting in LED-techniek en het Audi Nuvolari-prototype (eveneens uit 2003) was de eerste auto met volledige LED-frontverlichting.