Gemeente Lopik

Nieuws

Historische archieven Lopikerwaard naar Woerden

Het Utrechts Archief heeft een dertigtal historisch waardevolle archieven overdragen aan het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard te Woerden. De archieven gaan terug tot de 16^e eeuw en hebben betrekking op de huidige gemeenten Lopik, Oudewater en IJsselstein. Deze drie gemeenten hebben zich eerder dit jaar aangesloten bij het RHC in Woerden. Een ieder kan hier terecht voor informatie over het verleden.

De archieven vormen een grote aanwinst op de collectie van het RHC. Het betreffen onder meer archieven van de stadsgerechten van Oudewater en IJsselstein en de dorpsgerechten onder Lopik. Hierin is een schat aan informatie te vinden over de bewoners van de Lopikerwaard. In de archieven van de gerechten zitten bijvoorbeeld stukken over verkopingen van onroerend goed, voogdijstellingen voor wezen en voor het plaatselijke gerecht gevoerde boetstraffelijke processen. Voorts zijn de archieven overgebracht van de notarissen in Cabauw, Hoenkoop, Lopik, Oudewater, IJsselstein en Zevender.

Een waardevolle bron voor stamboomonderzoek vormen de doop-, trouw- en begraafboeken van vóór de invoering van de burgerlijke stand in 1811. Ook deze registers zijn nu kosteloos bij het RHC in Woerden in te zien.

Het RHC Rijnstreek en Lopikerwaard is gevestigd aan De Bleek 2 te Woerden (zij-ingang stadhuis) en is geopend maandag-vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur en elke eerste dinsdag van de maand (m.u.v. juni-augustus) van 19.00 tot 21.30 uur.