Ministerie van Buitenlandse Zaken

Staatssecretaris Timmermans aanwezig bij herdenking mijnramp in Marcinelle

07-08-2008 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) neemt vrijdag 8 augustus deel aan de herdenkingsplechtigheid voor de mijnramp die zich 52 jaar geleden voltrok in het Waalse Marcinelle.

Op 8 augustus is het 52 jaar geleden dat in Marcinelle een mijnramp van ongekende omvang plaatsvond. 262 Mijnwerkers uit tien verschillende Europese landen verloren daarbij het leven, waaronder 136 Italianen en 95 Belgen. Ook éé n Nederlandse mijnwerker vond er de dood. Het was de grootse mijnramp in de Belgische geschiedenis en één van de ergste van Europa. Marcinelle is een naam die in het geheugen gegrift staat van alle Europese mijnwerkers, hun familieleden en hun nazaten. Dit omdat de ramp niet alleen aantoonde met hoeveel gevaar het mijnwerkersbestaan omringd werd, maar ook dat slechte arbeidsomstandigheden en lakse veiligheidsmaatregelen dodelijke gevolgen konden hebben.

Ieder jaar wordt deze mijnramp herdacht bij de mijn Bois du Cazier in Marcinelle, nu onderdeel van Charleroi. Frans Timmermans zal dit jaar namens de Nederlandse regering aan de herdenkingsplechtigheid deelnemen. Hij is kleinzoon van twee mijnwerkers en afkomstig uit de mijnstreek.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl