Ingezonden persbericht


Persbericht

Weer transport ellende met Nederlandse varkens

Varkenstransport in de hitte naar Polen is lijdensweg

Inspecteurs van de stichting Varkens in Nood hebben vorige week donderdag in Duitsland een aantal varkenstransporten gecontroleerd. Aanleiding was de plaatselijke hoge temperaturen en vochtigheidsgraad. Volwassen varkens hebben boven de 18º al last van de warmte en het is wettelijk niet toegestaan boven de 30º graden te vervoeren. Bovendien dient de bij warmte de beladingsgraad aan de warmte aangepast te worden. Bij een overvol Pools transport met Nederlandse slachtvarkens was geen rekening gehouden met de omstandigheden. De certificerend dierenarts van de VWA (Voedsel & Waren Autoriteit) had dit transport nooit mogen goedkeuren.

Van het transport zijn door onze inspecteurs opnames gemaakt. Het zijn aangrijpende beelden van dieren die dicht opeengepakt, happend naar adem over een lange afstand worden vervoerd. Eindstation van deze slachtvarkens van zes maanden oud: Een slachterij in Polen.

Standpunt Varkens in Nood

Directeur Hans Baaij:
"Varkens in Nood zal de AID (de landbouw politie) vragen deze kwestie in onderzoek te nemen en zal de VWA te Eindhoven om opheldering vragen over het verstrekken van export-vergunningen in strijd met de regels. Van de VWA zal gevraagd worden te stoppen met het verstrekken van exportvergunningen als duidelijk is dat tijdens het transport de 30ºC grens zal worden overschreden. Weersvoorspellingen van heel Europa zijn in detail via internet in te zien, maar de VWA doet daar kennelijk niets mee. Overigens zijn er ook goede Nederlandse transporteurs die onder deze omstandigheden weigeren te rijden. Die worden op warme dagen weggeconcurreerd met behulp van ten onrechte afgegeven exportcertificaten."

Voor vragen: 020-6177757 en 06-26676868

Beeldmateriaal

Compilatiefilm Youtube Compilatiefilm 3 minuten WMV 3 mbps (67 MB) Compilatiefilm 3 minuten DV AVI (770 MB)

Uitgebreide film 10 minuten DV AVI (2,6 GB) Uitgebreide film 10 minuten WMV 3 mbps (240 MB)

Stills

Videobeelden zijn gratis te downloaden en te gebruiken onder voorwaarde dat de naam Varkens in Nood duidelijk zichtbaar blijft. Stills voor foto's zijn gratis te gebruiken mits onder de foto vermeldt wordt copyright Stichting Varkens in Nood. Voor aanlevering videomateriaal op een andere manier neem contact met ons op.

Overige informatie

De varkens van het transport naar Polen waren afkomstig uit de buurt van Gouda/Utrecht en zijn van daar vervoerd naar het veeverzamelstation in Brabant. De Poolse transporteur heeft ze daar opgehaald en daar ook de exportvergunning gekregen.

De dieren zaten onder de krassen en wonden, wat duidt op felle gevechten. Varkens worden vaak niet in de eigen groep vervoerd, maar gesorteerd op gewicht. Hierdoor ontstaan groepen van dieren die elkaar niet kennen, met als gevolg dat er op de vrachtwagen gevechten uit kunnen breken. In de natuur leven de meeste varkens overigens in een vaste groep die ze zelden verlaten en vreemde groepen worden ervaren als bedreigend. Dus daar ligt een mogelijke oorzaak.

Varkens kunnen niet transpireren en zijn van nature dus slecht bestand tegen warmte. Op warme dagen liggen ze het liefst in een modderpoel. Een modern varken is zodanig op vleesproductie gefokt dat het veel dikker is dan het originele varken en krijgt het daardoor nog sneller warm. De neus is de radiator van een varken waarmee hij de meeste warmte kwijtraakt. Maar ook dit wapen in de strijd tegen oververhitting werkt minder goed, omdat de neus in het fokproces korter is geworden. Als varkens ook nog eens dichtopeengepakt zitten dan raken ze makkelijk oververhit en kunnen ze op een ellendige manier sterven.

Tijdens de controles in Duitsland bedroeg de temperatuur om 9.00 uur 's ochtends al 30ºC en gedurende de dag was het tussen de 32 ºC en 34ºC. Toch reden er de hele dag reden vele transporten met Nederlandse varkens richting Oost-Europa.

Stichting Varkens in Nood
varkensinnood.nl
Tel: 020 - 61 777 57
Fax: 020 - 417 78 50