Stichting Aids Fonds

Aids Fonds trekt een miljoen euro uit voor homomannen in binnen- en buitenland

06-08-2008
Het Aids Fonds maakte op woensdag 6 augustus op de Internationale Aids Conferentie in Mexico bekend dat de organisatie de komende drie jaar een miljoen euro investeert in projecten voor mannen die seks hebben met mannen (MSM) in Nederland, Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Wereldwijd is 15 tot 30 procent van de homomannen geïnfecteerd met hiv. Toch gaat slechts 1,2% van de preventiegelden naar deze groep. In Nederland is naar schatting 5 tot 8 procent van de homomannen geïnfecteerd. Gerichte actie is dringend nodig.

Homomannen erkend
Nog nooit was er op de Internationale Aids Conferentie zoveel aandacht voor de positie van homomannen als dit jaar. Zo wezen de President van Mexico en prominenten als Bill Clinton erop dat homofobie en discriminatie van homoseksuelen de strijd tegen aids ernstig belemmeren. Vandaag werd voor het eerst in de geschiedenis van de conferentie een publiekslezing gehouden over homomannen en hiv. Hieruit bleek dat wereldwijd slechts 40 procent van de homomannen wordt bereikt door preventieprogramma's. Het betreft hier een gemiddelde. Landen die wetten hebben om homo's tegen discriminatie te beschermen scoren beter dan landen die niet dergelijke regelgeving kennen. Erger is het gesteld in de 86 landen waar homoseksualiteit strafbaar is.

Internationaal
Het Aids Fonds draagt 600.000 euro bij aan het 'MSM Initiative' van amFar, een Amerikaanse organisatie waarvan Elisabeth Taylor de beschermvrouwe is. Organisaties kunnen via dit initiatief subsidies aanvragen voor preventie-en voorlichtingswerk gericht op homomannen. Daarnaast worden homobelangenverenigingen gesteund in hun lobby richting overheden. Dat dit goed werkt bleek eerder deze week, toen - in het kader van de conferentie - een grote mars tegen homofobie werd gehouden. De organisatoren van de mars hadden de regering van Panama tevoren gewaarschuwd dat ze het Latijns-Amerikaanse land aan de schandpaal zouden nagelen. In Panama is homoseksualiteit nog altijd strafbaar. Twee dagen voor aanvang van de mars kondigde de Panamese regering echter aan de wetten te zullen veranderen.

Naast de zes ton voor amFar, geeft het Aids Fonds de komende drie jaar 120.000 euro aan het Global Forum on MSM en HIV, waarvan het Aids Fonds mede-intiatiefnemer is. Dit internationale platform pleit er onder meer voor dat regeringen geld vrijmaken voor hiv-preventie onder homomannen.

Nederland
In Nederland is hiv minder zichtbaar en wordt in algemene zin minder als probleem ervaren. Sommigen zien hiv als een Amsterdams probleem. De solidariteit in de homogemeenschap met hiv en mensen met hiv is bijna verdwenen. Het gevoel van urgentie is laag. Vandaar dat het Aids Fonds besloten heeft 250.000 euro extra vrij te maken om hiv zichtbaar en bespreekbaar te maken binnen de homogemeenschap. Organisaties als Schorer, het COC en de Hiv-Vereniging Nederland kunnen hiervoor projectvoorstellen inleveren.