AutoRai

Hybride Toyota Prius breekt echt door

(8/7/2008)
Aan het succesverhaal van de Toyota Prius komt voorlopig geen einde. De groene Toyota heeft over de eerste zeven maanden van dit jaar een stijging laten zien van maar liefst 141% ten opzichte van dezelfde periode in 2007. En is daarmee de bestverkochte hybrideauto van ons land.

Van de Toyota Prius zijn vanaf januari tot en met juli 2008 3.628 exemplaren geregistreerd. Door de uitstekende verkopen handhaaft de Toyota Prius zijn toppositie in de lijst van hybrideautoâs in Nederland. Sinds Toyota met de Prius in 2000 de Nederlandse markt betrad, zijn er al ruim 15.000 exemplaren verkocht.

Milieuprestaties en kracht
De Toyota Prius kwam in 1997 voor het eerst op de markt in thuisland Japan. Drie jaar later volgden onder meer de Noord-Amerikaanse en de Europese markt. In 2003 introduceerde Toyota de tweede generatie Prius. Bij deze auto ligt de nadruk nog meer op het leveren van milieuprestaties en kracht. Medio 2008 bereikte de Toyota Prius de magische grens van meer dan een miljoen verkochte exemplaren wereldwijd.

Ook op de Nederlandse wegen is de Toyota Prius een bekende verschijning. Een van zijn pluspunten is het gemiddelde brandstofverbruik van 4,3 liter per 100 kilometer (volgens EEC norm). De CO2-uitstoot bedraagt een bescheiden 104 gram per kilometer: de laagste van alle benzineautoâs in zijn klasse.

Bijtelling van 14%
De Toyota Prius is leverbaar vanaf 25.920 euro. Dat is inclusief een BPM-korting van 6.400 euro. Zakelijk rijders profiteren van 14% (in plaats van 25%) bijtelling die de Prius ten deel valt als gevolg van zijn minimale CO2-uitstoot. De Toyota Prius heeft het energielabel A.