Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave donderdag 7 augustus

* TIPS OM BABBELTRUCS TE VOORKOMEN
GOEREE-OVERFLAKKEE - De politie van het district De Eilanden wil graag een aantal tips geven om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van babbeltrucs.
Op woensdagochtend 30 juli omstreeks half twaalf belde een man aan bij een woning aan de Zuiddijk in Oude-Tonge. Hij deed zich voor als een medewerker van een energiebedrijf. Vervolgens kwam een andere man de achterzijde van de woning binnen, vermoedelijk om geld danwel waardevolle goederen buit te maken. Toen de bewoonster dit ontdekte en gilde, gingen de verdachten er vandoor in een auto. De politie heeft de zaak in onderzoek en wil graag een aantal preventietips geven.
Smoezen
Men gebruikt bij babbeltrucs vaak de meest uiteenlopende smoezen. Zo stellen de daders zich voor als nieuwe buren, geven zich uit voor een medewerker van een energiebedrijf of de Thuiszorg of geven aan een controle te willen uitvoeren. In de andere gevallen doen zij een beroep op medemenselijkheid of maken zij mensen bang (bijvoorbeeld ontsnapte slang of pech).
De slachtoffers zijn met name oudere mensen van meestal boven de 80 jaar. Veel zijn alleenstaand, maar ook echtparen worden bezocht.
De buit bestaat doorgaans uit pinpassen, geld en sierraden. Met behulp van de pincode, die men vaak bij de pas bewaart, wordt een geldbedrag gepind. Of als men de pincode niet weet, wordt vaak telefonisch contact opgenomen om de pincode alsnog te achterhalen. Tips

1. Doe niet zomaar open voor onbekende personen. Kijk goed wie er voor de deur staat;

2. Dieven komen in alle vormen en maten en dragen vaak keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen zijn niet per definitie te vertrouwen;

3. Laat de deur dicht en kijk (indien mogelijk) door de deurspion of raam; 4. Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen; 5. Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatie en controleer deze goed. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Kijk in het telefoonboek voor het nummer. Sluit de deur terwijl u belt; 6. Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen, een glas water of het alarmeren van een hulpdienst bijvoorbeeld); 7. Geeft nooit uw bankpas of pincode af. Bankmedewerkers komen nooit aan de deur of nemen nooit telefonisch contact op om uw pincode te vragen;
8. Als u de situatie niet vertrouwt, alarmeer dan de politie via telefoonnummer 112.
Bent u onverhoopt toch het slachtoffer geworden van een babbeltruc, doe dan altijd aangifte bij de politie. Heeft men uw pinpas weggenomen? Laat deze direct blokkeren.


* VERMISSING PERSOON: ANGELINA KARAAT
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - De politie is op zoek naar de 17-jarige Angelina Karaat. Zij wordt sinds woensdag 16 juli 2008 vermist. Het meisje is deze dag gezien rond 9:00 uur in haar ouderlijke woning aan de Anton Wachterburg. Sindsdien is niets meer van haar vernomen. In verband met psychische problemen staat Angelina onder behandeling.
Haar signalement:
Angelina heeft een licht getinte huid en stijl zwart haar tot op haar schouders. Ze is 1 meter 70 lang. De dag van haar vermissing droeg zij een blauwe spijkerbroek en een lichtblauw burberry vest. De politie wil graag in contact komen met mensen die Angelina hebben gezien of weten waar zij mogelijk verblijft. Heeft u informatie? Neemt u dan contact op met de jeugdafdeling district oost van de politie Rotterdam Rijnmond via telefoonnummer 0900-8844. Dit kan ook anoniem: Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.


* GETUIGENOPROEP; POLITIE ONDERZOEKT STRAATROOF

HELLEVOETSLUIS / EILANDEN - De politie doet onderzoek naar een straatroof op zaterdagavond 26 juli tussen half negen en kwart voor negen. Hierbij werd een 80-jarige vrouw uit Hellevoetsluis beroofd van haar tas. Het slachtoffer liep op de Moriaanseweg in de richting van de Oostdijk. Nabij de kruising werd zij van achteren aangevallen door een negroïde jongen die aan haar tas begon te trekken. De verdachte maakte deel uit van een groep jongens. De dame verzette zich en hield haar tas stevig vast. Doordat de jongen hard trok kwam zij ten val. Hierbij liep zij letsel op aan haar arm, hoofd en heup. Toen de handvaten van de tas afbraken gingen de straatrover en de groep jongeren er met de tas met inhoud vandoor, vermoedelijk in de richting van de wijk de Bonsen Hoeck. Na de beroving sprak de 80-jarige Hellevoetse op de Oostdijk met twee wandelaars. Daarna werd de politie gealarmeerd. Agenten stelden onmiddellijk een onderzoek in de omgeving in. Hierbij werd de dader niet aangetroffen.
SIGNALEMENT
De groep jeugd bestond uit minimaal tien, voornamelijk blanke, jongens in de leeftijd tussen de 14 en 18 jaar oud. In de groep liepen één of twee negroïde jongens. De straatrover was eveneens een negroïde jongen. Vermoedelijk liep een deel van de jongeren na de beroving weg in de richting van de Bonsen Hoeck. GETUIGENOPROEP
De politie is op zoek naar de twee wandelaars die met het slachtoffer gesproken hebben, en vraagt hen contact op te nemen met de recherche van De Eilanden op 0900-8844. Het gaat om een blanke man en vrouw die op de Oostdijk liepen, komend uit de richting van de Kanaalweg. Vermoedelijk is het tweetal de groep jongens gepasseerd en mogelijk hebben zij dus meer informatie. Tevens vraagt de politie getuigen, of mensen die anderszins informatie hebben over de straatroof en nog niet met de politie hebben gesproken, om contact op te nemen met de recherche van district De Eilanden op 0900-8844 of via M. Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.


* POLITIE HOUDT MAN AAN VOOR MISHANDELEN VROUW

BOSPOLDER / ROTTERDAM-WEST - De politie heeft woensdagavond rond kwart over negen in een woning aan de Eerste Schansstraat een 36-jarige man uit Rotterdam aangehouden voor mishandeling. Een 28-jarige vrouw uit Rotterdam werd woensdagochtend tussen acht en negen uur in het pand aan de Eerste Schansstraat door de verdachte geslagen en geschopt. Tevens werd haar keel dichtgeknepen. Het slachtoffer liep hierbij letsel op aan haar hals, nek, ogen en armen. Verder bedreigde de Rotterdammer de vrouw en vernielde een telefoon. Na onderzoek hielden politieagenten de man 's avonds aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. De Rotterdamse heeft aangifte gedaan op het politiebureau.


* BEKEURINGEN VOOR SCOOTERBESTUURDER
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Politieagenten van het district Oost bekeurden woensdagochtend een bromfietsbestuurder. De 18-jarige inwoner van Krimpen aan den IJssel viel op doordat hij met hoge snelheid op de Algerabrug reed en er op zijn scooter geen voor- en achterplaten zaten. Surveillerende agenten zagen dit en hielden hem aan. Tijdens de rollertest bleek de scooter 72,6 km/h te kunnen rijden. Vervolgens is zowel de scooter als het kentekenbewijs van de man rond kwart voor negen ingenomen. De man kreeg hiernaast bekeuringen voor het te hard rijden en de missende voor en achterplaten.


* NAUTISCHE CONTROLE OP BRIELSE MEER
BRIELLE - Personeel van de Zeehavenpolitie heeft woensdagmiddag en
-avond een nautische controle gehouden op het Brielsemeer. Aanleiding van de controle was onder meer klachten van recreanten op het Brielsemeer over te snel varen. Tijdens de controle liet de Zeehavenpolitie iedere schipper een blaastest afleggen. Eén persoon werd na de blaastest aangehouden. Verder schreef de politie 17 bekeuringen uit op grond van het Binnenvaart Politie Reglement voor onder meer te snel varen, geen dodemanskoord, te weinig reddingsvesten en geen brandblusser aan boord.


* FIETSENDIEVEN AANGEHOUDEN
ROTTERDAM KRALINGEN WEST - Politieagenten hebben woensdagmiddag drie jongens aangehouden. Het drietal wordt verdacht van het stelen van een fiets. Rond half drie zagen surveillerende agenten de Rotterdammers rommelen bij een fiets aan de Jericholaan. Op het moment dat zij hen aan wilden spreken liepen de verdachten weg. Uit een korte controle van de fiets bleek deze gestolen te zijn. Hierop is het drietal (allen 15) aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.
Het onderzoek loopt.


* JONGEN MISHANDELT BROER
GROOT IJSSELMONDE - De politie van district Feijenoord-Ridderster heeft woensdagavond op de Emelissedijk een 17-jarige Rotterdammer aangehouden die zijn jongere broer had mishandeld. De broers hadden ruzie gekregen, waarna de oudste broer allerlei spullen naar het hoofd van zijn jongere broer had geslingerd. Ook heeft hij hem geslagen en geschopt. De moeder van de jongens probeerde hen uit elkaar te halen, maar kwam hierbij ten val en raakte gewond aan haar arm en knie. Politieagenten brachten de agressieve broer over naar een politiebureau.


* POGING OVERVAL
ROTTERDAM HOOGVLIET ZUID - Twee mannen hebben woensdag geprobeerd een geldloper te overvallen. Rond half elf werd bij een bank aan de Griende de pinautomaat bijgevuld. De verdachten probeerden achter de 'vuller' aan de vulruimte in te lopen. De deur van deze ruimte viel echter voor hun neus dicht. Hierop liep het gemaskerde tweetal weg. De politie doet onderzoek. Heeft u iets gezien of informatie over de daders? En heeft u dit nog niet met de politie gedeeld? Wilt u dan contact opnemen met de politie Rotterdam-Rijnmond, recherche district Zuid via 0900-8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.


* ROTTERDAMMER AANGEHOUDEN VOOR ERNSTIG ZEDENMISDRIJF

De Zedenpolitie van het district Noord heeft maandag 4 augustus jl. een 43-jarige Rotterdammer aangehouden. Hij wordt verdacht van aanranding en verkrachting van een aantal bejaarde vrouwen tijdens zijn werkzaamheden als verpleger.
De verdachte was sedert ongeveer een jaar werkzaam bij een thuiszorginstelling in Schiebroek en functioneerde als oproepkracht. Hij verleende zorg aan mensen op verschillende locaties en in die situatie heeft hij zich aan de vrouwen vergrepen. Tot op dit moment hebben vier slachtoffers aangifte gedaan bij de politie.
De verdachte wordt vandaag voorgeleid aan de Rechter Commissaris. Vanuit de thuiszorginstelling zijn er inmiddels informatiebijeenkomsten gehouden voor clienten, familieleden en personneel, waarbij professionele hulpverleners en de politie zijn ingezet.


* BOZE PASSAGIER AANGEHOUDEN
KOP VAN ZUID - Woensdagochtend rond half twaalf is een 24-jarige Rotterdamse aangehouden nadat zij een medewerker van de RET had geschopt en bedreigd. De vrouw werd aangesproken omdat zij geen geldig vervoersbewijs had in de tram. Zij werd erg boos en bedreigde de RET-medewerker. Ook schopte zij hem. De RET-medewerker hield de vrouw hierop aan. Politieagenten brachten haar over naar het politiebureau, waar zij werd ingesloten.


* POLITIE HOUDT CONTROLE TEGEN OVERLAST SCOOTERS EN NEEMT

NEPVUURWAPEN IN BESLAG
SCHIEDAM - Politiemensen van het district Waterweg-Noord en de Verkeerspolitie hebben woensdagavond een controle tegen scooteroverlast gehouden in de wijk Schiedam Nieuwland. Hierbij werd met name op en rond de PJ Troelstralaan gecontroleerd. Tussen half zeven en half tien werden 15 bekeuringen uitgeschreven voor onder meer een te hoge constructiesnelheid en teveel geluid produceren. Verder werd tijdens de controle van een 18-jarige scooterrijder een hennepgeur geroken. Toen de Schiedammer de buddyseat opendeed, zagen de agenten een, naar later bleek, nepvuurwapen liggen. De 18-jarige Schiedammer werd aangehouden. Het wapen is in beslag genomen.


* KOPERDIEF AANGEHOUDEN
SCHIEBROEKSEPOLDER - Woensdag rond half één is een 36-jarige man betrapt, toen hij bij een bedrijf aan de Bergweg-Zuid een grote hoeveelheid koper wilde stelen. Beveiligingsmedewerkers van het bedrijf betrapten de man en waarschuwden de politie. De Rotterdammer bleek eveneens gesignaleerd te staan voor openstaande boetes. Hij is aangehouden en overgebracht naar een politiebureau.


* POLITIE ONDERZOEKT INBRAAK IN AUTO'S
ROTTERDAM-00ST - De politie doet onderzoek naar een inbraak in drie auto's aan de Boezemweg. Politiemedewerkers werden zondagavond 3 augustus omstreeks tien uur gealarmeerd over de inbraken. Uit onderzoek bleek dat bij drie auto's een ruit was vernield. Tevens viel op dat op de voorruit van alledrie de voertuigen een houder van een navigatiesysteem was bevestigd. De politie onderzoekt de zaak. De politie adviseert alle goederen uit de auto te halen, ook wanneer u voor een korte tijd ergens parkeert. Hiermee kunt u voorkomen slachtoffer te worden van diefstal. Haal het navigatiesysteem altijd uit uw auto en zorg er dan voor dat de houder niet op de voorruit bevestigd blijft. Verwijder met een doekje de afdruk van de zuignap op de voorruit en haal de voedingsdraad uit de sigarettenaansteker.