Ingezonden persbericht


Persbericht

Sojaproducten verlagen bloedcholesterol

Breda, 7 augustus 2008. - Zelfs een matige inname van soja-eiwit kan een gunstige invloed hebben op de verschillende bloedlipiden. Dat blijkt uit een nieuwe meta-analyse naar de invloed van soja-eiwit op het bloedcholesterol.

Deze nieuwe meta-analyse is, in tegenstelling tot vorige meta-analyses, vooral gericht op onderzoeken waarbij de inname van soja-eiwit of sojaproducten praktisch haalbaar is (15 tot 40 g soja-eiwit per dag). De gemiddelde opname bedroeg 26,9 g, wat iets meer is dan de 25 g die aangeraden wordt in de gezondheidsclaims die sinds 2002 in het Verenigd Koninkrijk en sinds 1999 in de Verenigde Staten toegelaten zijn. 25 g soja-eiwit komt overeen met drie tot vier sojaconsumpties.

Deze meta-analyse is gebaseerd op gegevens uit 28 onderzoeken met ruim 3.000 proefpersonen. De gemiddelde verlaging van LDL-cholesterol (het 'slechte' cholesterol) bedraagt ongeveer 6%. Een dergelijke verlaging is aanzienlijk en staat gelijk met een daling van het risico op een hartinfarct met ongeveer 12 tot 15%.

Verder blijkt uit het onderzoek dat er geen verband is tussen de inname van soja-eiwit en de omvang van de LDL-verlaging: een opname van 15 g soja-eiwit was met andere woorden even doeltreffend als een opname van 40 g. Bovendien toont de analyse aan dat de drempel van doeltreffendheid voor soja-eiwit ergens rond 15 g/dag ligt. Dit is heel belangrijke informatie voor de consumenten, aangezien het aantoont dat het niet nodig is om dagelijks 25 g soja-eiwit in te nemen om een gunstige verlaging van LDL-cholesterol te bereiken. Lagere opnames, vooral gedurende een lange periode, kunnen even doeltreffend zijn.

De wetenschappers besluiten dat deze nieuwe meta-analyse de bestaande gezondheidsclaim over soja-eiwit verder ondersteunt. Ze bevestigen dat een matige inname van soja-eiwit een gunstige invloed heeft op de bloedvetten.

De onderzoekers gaven ook gedetailleerde, praktische richtlijnen over hoe 25 g soja-eiwit per dag opgenomen kan worden. Door het uitgebreide aanbod sojaproducten, is dit relatief eenvoudig, zoals in de onderstaande tabel weergegeven worden.

Tabel: Voeding om per dag ongeveer 25 g soja-eiwit op te kunnen nemen

Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5
Ontbijtgranen met sojamelk (150 ml) Glas sojamelk (250 ml) Ontbijtgranen met sojamelk (150 ml) Ontbijtgranen met sojamelk (150 ml) Sojayoghurt

(125 g) met ontbijtgranen

1 sojayoghurt

1 sojayoghurt 1 sojayoghurt 1 vruchten-milkshake met sojamelk (220 ml)
1 vruchten-milkshake met sojamelk
(220 ml) Cappuccino met sojamelk (150 ml) Sojamelk in 4 kopjes thee per dag Geroosterde sojabonen (25 g) Vegetarisch gehakt met een korst van aardappelpuree (100 g) Stoofpot van rundvlees en ingevroren sojabonen (80 g) Zoetzure groenten met gemarineerde tofu (120 g) Geroosterde sojabonen (25 g) Roer-gebakken sojascheuten
(40 g)
Dagelijkse opname aan sojaproteïne
25,5 g
24 g
24 g
23,5 g
27 g

Bron: "Systematic review, meta-analysis and regression of randomised controlled trials reporting an association between an intake of circa 25 g soya protein per day and blood cholesterol" van J I Harland en T A Haffner Atherosclerosis (2008), E pub ahead of print

(Einde persbericht)


* * *

Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

ALPRO, Floortje Croonen, tel. 076-596 70 76, e-mail: Floortje.croonen@alpro.be of

ALPRO, Nathalie van Hal, tel. 0032 51/33 26 90, e-mail: nathalie.vanhal@vandemoortele.com


* * *