KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

7-8-2008

De zeilen kunnen weer in de tas!

Vorig jaar na het WK Zeilen 2007 ging bij de meeste Nederlandse zeilers de knop om. Na definitieve kwalificatie verschoof de focus volledig naar Qingdao en de specifieke omstandigheden van deze kustplaats aan de Gele Zee. Het vereist een andere manier van varen, die moeilijk na te bootsen is in de klimaatkamers van Papendal. Naast de hitte zijn vooral de windkracht, de deining en de stroming van het water heel specifiek.

Na vele trainingsstages in Qingdao zijn de zeilers ondertussen wel wat gewend en hebben ze er alle vertrouwen in dat ze optimaal zullen presteren. Ze weten ook dat qua weer veel mogelijk is. Afgelopen twee dagen hadden we perfect zeilweer: windkracht drie (soms vier!) en prachtige blauwe luchten. Maar vorige week nog een tyfoon met
stormachtige wind en golven van drie tot vier meter hoogte. En vandaag tijdens de practice races voor de Finn en de Yngling stond er juist niet genoeg wind.

Twee jaar geleden zou dat sommige zeilers en coaches nogal
gefrustreerd hebben, maar nu zijn de zeilers er vrij rustig onder. Dat is ook allemaal onderdeel van het wennen aan de Chinese
omstandigheden. Zoals de Chinezen zeggen: 'Sail with heart'. Maar vandaag even niet, want de zeilen konden weer in de tas.

Morgen, op vrijdag 8 augustus, barst het grootste sportfestijn ter wereld los met de openingsceremonie in Beijing. De Oranje zeilers zullen daar niet te bewonderen zijn omdat een dag later in Qingdao, zo'n 600 kilometer ten zuidoosten van de Chinese hoofdstad, het zeilevenement van start gaat met de eerste wedstrijden in de Yngling en de Finn klasse.