KNWV

Nieuwsbericht

7-8-2008

WK Optimist 2008 in Cesme, Turkije.

Het WK Optimist 2008 werd verzeild in Cesme in Turkije. Onder prima weersomstandigheden startten de 250 deelnemers uit 53 landen in drie startgroepen om de 15 wedstrijden te zeilen. De huidige
Noord-Amerikaanse kampioen Raul Rios uit Puerto Rico is wereldkampioen in de Optimist geworden. Ian Burrows van de Virgin Islands pakte het zilver voor de Deen Kristian Kirketerp, die brons won. De 15-jarige Jolbert van Dijk heeft in zijn laatste WK uitstekend gepresteerd door als 9e in het totaalklassement te eindigen.

De laatste dag werden er, met gemiddeld 20 knopen, nog drie races gevaren. Onder deze omstandigheden voelt Jolbert van Dijk uit Lelystad zich altijd goed en hij scoorde dan ook een 7, een 1 en een 6.

Kort na de finish van Jolbert werd het feest aan boord van de
coachboot. We vierden de prachtige score van Jolbert, op de laatste dag van zijn laatste WK. Samen met teamgenoot Max Deckers gingen de zeilers in feeststemming vanaf de coachboot te water, ook om het afscheid aan de Optimist-klasse te vieren. Onze open Nederlands Kampioen Max Deckers zeilde ook zijn laatste Optimist evenement.

De 12-jarige Lars van Stekelenborg heeft dit WK iedereen verrast door als 28e te eindigen.
Lars zeilde een heel constante serie en wist ook eenmaal een wedstrijd te winnen. Petje af voor deze Benjamin!

Rick Spelde uit Maasdam zeilde zijn eerste WK en kwam nog
internationale wedstrijdervaring tekort. Pieter Goedhart uit Baarn behaalde teleurstellende resultaten. Pieter zeilde in het kort gezegd 'onder de maat'. Jammer!

Al met al zijn de prestaties van de Nederlandse Optimist zeilers nog steeds stijgend. De top van de buitenlandse Optimistzeilers zeilen gemiddeld veel meer dan onze kernploegleden. Dit is voor de
Nederlanders deels een bewuste keuze; Wij als Nederlanders kiezen er bewust voor om onze kinderen in ieder geval 'structureel' naar school te laten gaan.

Toch kunnen de Nederlanders nog beter, er zijn genoeg verbeterpunten. Ook zullen we in de toekomst meer internationale ervaring op moeten doen. De weekendtrainingen kunnen effectiever en doordeweeks kan er ook best meer getraind worden.

Voor de totaaluitslagen, zie onderstaande website.

Foto's: Han Beverwijk, www.coach4sailing.nl

Internetadres: www.optiworld2008.com/results/final_results.htm