Gemeente Rotterdam

Eerste actie leverde al gelijk 80.000 euro op.

---

Gemeentebelastingen legt beslag op panden

Eerste actie leverde al gelijk 80.000 euro op.

Met het leggen van beslag op woningen en bedrijfspanden gaat Gemeentebelastingen Rotterdam actief door met de aanpak van wanbetalers. In eerste instantie wordt beslag gelegd op roerende zaken, maar ook op bankrekeningen, lonen en uitkeringen. In de afgelopen twee maanden hebben echter de eerste 100 eigenaren van onroerende zaken de deurwaarder op bezoek gehad. Dat leverde de gemeente al gelijk 80.000 euro op.

Beslag op panden

De gemeentelijke belastingdeurwaarder kan beslag leggen op roerende zaken, zoals auto's en inboedels, maar ook op onroerende zaken, zoals woningen en bedrijfspanden. Hiervoor moet de deurwaarder naar het Kadaster om het beslag te laten inschrijven in de kadastrale registers. Met het leggen van beslag op panden wil Gemeentebelastingen zeker stellen dat bij eventuele verkoop - na aflossing van de hypothecaire schulden - eerst de gemeentelijke belastingenschulden worden betaald.

Direct resultaat

De eerste groep van 100 wanbetalers - in het bezit zijn van onroerende zaken - heeft in totaal een schuld van een kwart miljoen euro. Nadat de wanbetalers herhaaldelijk zijn gewaarschuwd hebben 20 wanbetalers al direct eieren voor hun geld gekozen en betaalden alsnog. Op de panden van 52 wanbetalers is vervolgens beslag gelegd. Binnenkort volgen er nog dertig beslagen. Bij deze actie van Gemeentebelastingen Rotterdam werd binnen twee maanden al 80.000 euro geïncasseerd.

Meerdere dwangmaatregelen

Het leggen van beslag op panden wordt meestal pas gedaan nadat andere meer voor de hand liggende dwangmaatregelen niets of onvoldoende hebben opgeleverd. In eerste instantie wordt beslag gelegd op roerende zaken of bankrekeningen. Ook wordt veelvuldig beslag gelegd op lonen en uitkeringen. Verder wordt beslag gelegd op de voorlopige teruggave van de Inkomstenbelasting. Levert dat niets op, wordt er niet alleen beslag gelegd op inboedels maar legt de deurwaarder ook beslag op de woning of het bedrijfspand van de wanbetaler.

Bron: Communicatie GBR, 07-08-2008