Ministerie van Defensie

07-08-2008 16:10

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

28 juli tot en met 3 augustus


Meer dan veertig (potentiële) ondernemers hebben zich in de omgeving van Chora aangemeld voor training en ondersteuning volgens de SIYB-aanpak (Start and Improve Your Business). Na drie sociale patrouilles en het uitdelen van flyers waren zeventig lokale inwoners geïnteresseerd in meer informatie. Uit locaties tot zelfs twintig kilometer buiten Chora kwamen belangstellenden naar de hiervoor belegde shura.

Voor de veertig cursisten die zich uiteindelijk meldden, maakt IDEA (Integrated Development of Entrepreneurial Activities) nu een opleidingsplan en -schema. Deze organisatie werkt aan de sociaal-economische wederopbouw van Uruzgan door het lokaal ondernemerschap te bevorderen en de economie te stimuleren. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook in een project dat weduwen helpt met het leren van het kleermakersvak. Hiervoor zijn in Tarin Kowt al vijf trainingen gerealiseerd. Momenteel volgen in Deh Rawod vier groepen de training en op korte termijn volgen Chora en het Baluchi-gebied.

Een instructeur van het OMLT geeft uitleg aan een Afghaanse militair over de werking van de M16. - Foto: Richard Frigge/AVDD

M16-geweer
Op veiligheidsgebied heeft de 4e Brigade van het Afghaanse leger een zichtbare stap gemaakt met de omschakeling van het AK-47 geweer naar de M16. Elf onderofficieren leverden 2 augustus hun oude wapen in bij het Nederlandse Operational Mentoring and Liaison Team (OMLT) en kregen de M16 ervoor in de plaats. Het betrof de eerste elf soldaten die voor een instructeurtraining van het OMLT slaagden. De Afghaanse instructeurs gaan zelf de rest van de brigade opleiden op de M16.

Nieuwe commandant
De Taskforce Uruzgan (TFU) staat vanaf 31 juli onder het commando van kolonel Kees Matthijssen. De commando-overdracht werd bijgewoond door onder meer een groot aantal Afghaanse autoriteiten, de Nederlandse ambassadeur in Kabul en de commandant Regional Command South. Ook de Battlegroup wisselde van commandant. Op 28 juli nam luitenant-kolonel Ludy de Vos deze taak op zich. Als civiele vertegenwoordiger is Peter Mollema aangetreden. Hij is verantwoordelijk voor de uitvoering van de niet-militaire activiteiten in Uruzgan.

De Cougar-helikopters konden na aankomst in Afghanistan meteen aan de slag. - Foto: Joyce Stevens/AVDD

Cougar-helikopters
Binnen de Air Task Force (ATF) op Kandahar Airfield hebben vijf Cougars van 300 squadron de transporttaak overgenomen van drie Chinooks van het 298 Chinook squadron. De Cougars vlogen 3 augustus hun eerste missie waarbij ze onder meer de locaties Spin Boldak, Tarin Kowt en Deh Rawod aandeden. Door de rotatie van TFU IV naar TFU V was het op de start- en landingsbaan van Tarin Kowt de hele week een komen en gaan van vliegtuigen en helikopters.

Gevechtscontacten
In de omgeving van Chora zijn Afghaanse burgers op een Improvised Explosive Device (IED) gereden. Eén burger vond hierbij de dood en een ander raakte gewond. De TFU heeft samen met de Afghan National Army (ANA) de route verder onderzocht. Er werd nog een IED aangetroffen die ter plekke ontmanteld is. Later die week trof het Provinciaal Reconstructieteam ten noorden van Tarin Kowt nog een IED aan en deze werd eveneens meteen ontmanteld.

De ANA is op Patrol Base Qudus beschoten met een raket. Hierop is teruggevuurd waarna het rustig werd. In de omgeving van Tarin Kowt werden enkele malen waarschuwingsschoten gelost omdat bestuurders van voertuigen niet stopten. Ook in de omgeving van Deh Rawod werd een auto tot stilstand gebracht door een waarschuwingsschot. De Apache is eenmaal ingezet en Nederlandse F-16âs hebben een aantal keer ondersteuning geleverd in de provincies Kandahar en Helmand.

Gerelateerde links:
International Security Assistance Force (ISAF)