Nederlandse Kano Bond


7 augustus 2008

Tijdens het Europees kampioenschap in Ourense¸ Spanje¸ heeft Qúerine Wegman het zilver behaald bij de dames senioren. In de finale moest zij alleen de ervaren Britse Flea Jarvie voor zich dulden. De Slowaakse Nina Halasova veroverde brons.

Voor Qúerine¸ die enige tijd o.a. vanwege studie niet had deelgenomen aan internationale wedstrijden¸ betekende dit een terugkeer aan de top. Ze nam tegelijk ook het stokje over van haar jongere zus Martina¸ die de afgelopen jaren heel succesvol was bij de junioren¸ maar nu met een negende plek nog wat moest wennen aan het hogere niveau bij de senioren. Al met al waren de Nederlandse dames in de breedte sterk aanwezig. Lieke Servais werd 6e en de voor Ierland uitkomende Kim Siekerman behaalde een 4e plaats.

Bij de mannen ontbraken dit keer de medailles voor de Nederlanders. Nationaal kampioen Casper van Kalmthout haalde wel de finale maar bleef steken op een vijfde plek. De winst ging hier voor de tweede achtereenvolgende keer naar de Fransman Matthieu Dumoulin¸ voor zijn landgenoot Gael Kemin en Peter Czonka (2e bij de wereldkampioenschappen in 2007) uit Slowakije. Voormalig junior Raoul Collenteur¸ kon met een negende plaats¸ behaald in een sterk bezet veld van 14 deelnemende landen¸ ook dik tevreden zijn. Bij de heren junioren was Tom van Kalmthout met een achtste plek de best geklasseerde Nederlander. Ook in deze klasse voerden de Fransen de boventoon met een eerste en tweede plaats: Sebastian Devred en Maxime Renault. Opvallend was dat deze jongens met boten¸ gemaakt van carbon¸ qua punten in de wedstrijd niet onderdeden voor de top van het seniorenklassement.

Het freestylen is niet geprogrammeerd voor de olympische spelen in Beijing. Maar de International Canoe Federation stelt alles in het werk om in London in 2012 wel van de partij te zijn met deze jonge loot van de kanosport. Dit was te merken aan de professionele wijze waarop het toernooi dit keer was georganiseerd.

NKB Bondsbureau
Postbus 2656
3430 GB Nieuwegein
030 7513750 / info@nkb.nl
Copyright