Hulpverleningsdienst Groningen


Blikseminslag leidt tot woningbrand in Briltil
Gepubliceerd: 07 augustus 2008, 16:57

Op donderdag 7 augustus 2008 kwam om 12:09 uur bij de Gemeenschappelijke Meldkamer te Groningen een melding binnen van een woningbrand aan de Brilweg te Briltil. De brandweer van Zuidhorn werd gealarmeerd en rukte direct uit. Ter plaatse bleek het te gaan om een rietgedekte vrijstaande woning die was getroffen door de bliksem.

Er werd vervolgens opgeschaald naar middelbrand, waarop ook de brandweer van Grijpskerk met een tankautospuit ter plaatse kwam. Omdat de brand zich in het rieten dak bevond was er sprake van relatief veel rookontwikkeling. Door genoemde dakbedekking was de brand tevens moeilijk te bereiken voor de blussing. Brandweer Groningen kwam vervolgens ook ter plaatse met een hoogwerker.

Vanwege het feit dat de brand zich zeer snel door het rieten dak verspreidde is de uiteindelijke schade aan de woning groot. De brandweer slaagde er in de brand tot de woning beperkt te houden, onder meer door omliggende panden nat te houden. Om 14:40 uur werd het sein brand meester gegeven. De vrijgekomen rook veroorzaakte geen gevaar voor omwonenden.