Ernstige overstromingen in Oekraïne en Moldavië 07 augustus 2008, Den Haag - Oekraïne en Moldavië zijn de afgelopen weken getroffen door de ergste overstromingen in tweehonderd jaar. Het aantal doden ligt rond de veertig en in totaal 60.000 mensen hebben door de overstromingen gebrek aan eten en schoon water.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft honderdduizend euro toegezegd voor noodhulp aan de slachtoffers en het Nederlandse Rode Kruis heeft giro 5125 geopend. Uit informatie van de Verenigde Naties blijkt dat de regering van Oekraïne vooral hulp op de langere termijn nodig heeft, hoewel in dit land wel de noodtoestand is uitgeroepen.

In Moldavië is dit nog niet gebeurd, maar de regering heeft wel om financiële steun gevraagd. Het Unicef-kantoor in Moldavië heeft hygiene kits gedistribueerd - met daarin onder meer zeep, emmers en t-shirts - aan circa 300 getroffen gezinnen in de regio Briceni. Ook onderzoeken medewerkers van het kantoor in samenwerking met de overheid hoe groot de kans is op een uitbraak van hepatitis A, een ziekte die door vervuild water wordt overgebracht.