D66

Kabinet zigzagt over mensenrechten in China

7 augustus 2008

D66-leider Alexander Pechtold wil dat het kabinet na de Olympische Spelen uitleg geeft over de opstelling ten opzichte van China en de mensenrechtensituatie in het land. De Democraat hekelt de zigzag koers van het kabinet.

Eerder deze week maakte minister Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken) bekend dat de mensenrechtensituatie in China verslechterd is de laatste maanden, maar dat premier Balkenende (CDA) wel bij de opening van de Olympische zal zijn deze week. Pechtold: "Het verbaast mij niet dat de mensenrechtensituatie is verslechterd. Het zou beter zijn geweest als de premier eerder had besloten niet naar de openingsceremonie te gaan. Maar de premier stelde het besluit steeds uit waardoor hij nu in een onmogelijke positie terecht is gekomen." Verschillende Europese landen hebben wel besloten om geen hoge vertegenwoordiger naar de politiek prestigieuze openingsceremonie te sturen.

Kroonprins Willem Alexander vergroot de problemen voor het kabinet door te beweren dat "Sport altijd voor politiek gaat". Pechtold: "Dat gaat te ver en valt niet vol te houden in een tijd dat het Internationaal Strafhof in Den Haag overuren draait. In 1980 heeft Nederland de Olympische Spelen van Moskou geboycot vanwege de Sovjet-inval in Afghanistan. Ik hoop van harte dat het niet meer nodig zal zijn, maar we moeten niet naïef zijn en nu al uitsluiten dat we nooit meer tot een boycot zullen besluiten."

Opmerkelijk is dat de uitspraken van de kroonprins ook in strijd zijn met de positie van het kabinet. Minister Verhagen heeft een boycot van de openingsceremonie nooit willen uitsluiten, maar de kroonprins doorkruist dit beleid nu met zijn categorale uitspraak.

Pechtold vraagt een debat aan over de brief van Verhagen, de uitspraken van de kroonprins en de gesprekken van Nederlandse bewindslieden op de Spelen met Chinese vertegenwoordigers met Verhagen, Balkenende en Bussemaker.