Ingezonden persbericht


Persbericht: Jonge Democraten

Datum: 07-08-2008

Jonge Democraten willen uitleg van Balkenende over de kroonprins

Amsterdam, 7 augustus 2008 - Herenigd in Amsterdam, betreuren de Jonge Democraten (JD) uit Nederland en Movimento Liberal Social (MLS) uit Portugal de rol van het IOC in wat de Olympische Spelen van de Gebroken Beloften belooft te zijn.

Op de vooravond van de zomerspelen van 2008, kwamen de JD en de MLS in het eigen Chinatown van Amsterdam, de Nieuwmarkt, samen om de huidige Olympische geest van het Internationale Olympische Comité (IOC) en de Chinese overheid te beoordelen. In 2001 werden de Olympische Spelen door het IOC toegekend aan Peking op voorwaarde dat de Chinese overheid de stand van de mensenrechten en de mediavrijheid zou verbeteren, met inbegrip van de vrije Internet toegang. Hoewel de Chinese Grondwet in maart 2004 werd gewijzigd om de uitdrukking "de staat respecteert en beschermd mensenrechten" toe te voegen, vertellen recente gebeurtenissen een heel ander verhaal.

Met veel ongeloof en met sympathie voor de Chinese bevolking hebben de JD en en MLS de verklaringen van Amnesty International gevolgd, die rapporteren over hardhandig optreden tegen binnenlandse mensrechten activisten, over media censuur en over verhoogd gebruik van herscholing door arbeid als middel om de omringende gebieden van Peking schoon te maken.

Toen journalisten in Peking aankwamen om de Olympische spelen te verslaan, zagen zij dat diverse internetpagina's, met inbegrip van nieuwswebsites en websites van mensenrechtengroeperingen, geblokkeerd waren op Olympische media centra.

Miguel Duarte, voorzitter MLS: "Kort na het toekennen van de Spelen aan Peking in 2001, verklaarde Jacques Rogge, voorzitter van het IOC, dat het IOC zou optreden als er niet naar hun tevredenheid met de rechten van de mens zou worden omgesprongen. Toch heeft het IOC het tot dusver nagelaten om naar haar verklaringen te handelen. Het ziet er naar uit dat zowel het Chinese regime als de IOC hun beloften heeft gebroken."

In plaats van zich te houden aan haar beloften, ging het IOC dubieuze onderhandelingen achter gesloten deuren met de Chinese overheid aan en scheen het tevreden met het resultaat dat een aantal websites, met inbegrip van de site van Amnesty International, die eerder in de week onbeschikbaar waren, weer te openen waren door journalisten. Ondertussen blijven de meeste inperkingen aanhouden. De website van de Falun Gong, een geestelijke beweging die in China wordt verboden, wordt bijvoorbeeld nog steeds geblokkeerd.

Floris Kreiken, voorzitter JD, voegt toe: "Het is duidelijk onvergeeflijk dat het IOC dergelijk heimelijk gedrag te tonen. De vrijheid van informatie en uitdrukking zijn fundamentele vrijheden voor álle mensen en daarom geen onderwerpen die dienen voor koehandel. Wij verzoeken het Nederlandse Nationale parlement om premier Balkenende naar de rol van Kroonprins Willem-Alexander, Nederlands IOC lid, in het proces te vragen."Ingezonden persbericht