Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Flinke plensbuien boven Schiphol en Rotterdam
07 augustus 2008 -

De zware regen- en onweersbuien die donderdag over Nederland trokken, hebben vooral in het westen van het land voor overlast gezorgd. Met name Rotterdam en Schiphol hebben te maken gehad met veel neerslag binnen korte tijd.

Op Schiphol is rond vier uur `s middags binnen tien minuten tijd ruim twaalf millimeter regen gevallen. Een situatie die volgens de statistieken een keer in de twee jaar voorkomt. Tussen negen uur 's ochtends en vier uur 's middags is op Schiphol in totaal 43,2 millimeter gevallen.

In Rotterdam is gistermiddag de meeste regen gemeten: om vijf uur 's middags is de neerslagmeter blijven steken op 44,6 millimeter. Vooral rond drie uur is er in Rotterdam een neerslagpiek geweest: binnen tien minuten tijd is er tien millimeter regen gevallen.

Ook het weerstation bij vliegveld Valkenburg in Zuid-Holland heeft hoge regenstanden gemeten: in totaal 39,7 millimeter. Daar is tussen twee en drie 's middags 21 millimeter binnen een uur gevallen wat ook één keer in de twee jaar voorkomt. Op het piekmoment rond drie uur 's middags is daar acht millimeter neerslag gemeten.

Eerste uitgave: 07-08-08