Ingezonden persbericht


Persbericht

Kröller-Müller gedenkt eerste belangrijke Van Gogh aankoop

Otterlo, 7 augustus 2008

Op 8 augustus 2008 is het precies 100 jaar geleden dat het schilderij Vier uitgebloeide zonnebloemen van Vincent van Gogh in de collectie Kröller-Müller kwam. Ter gelegenheid hiervan besteedt het museum in een kleine presentatie in een projectkamer aandacht aan dit schilderij. De aankoop van dit werk in 1908 markeert het begin van 100 jaar aankoopbeleid van moderne kunst door Helene Kröller-Müller, oprichtster van het museum.

Strikt genomen is Vier uitgebloeide zonnebloemen niet de eerste aankoop van een schilderij van Van Gogh door Helene Kröller-Müller. Zij had al eerder het werk Bosrand, een bosgezicht uit de Haagse periode van de schilder uit 1883 gekocht.

Vier uitgebloeide zonnebloemen is wel één van de eerste werken die zij kocht. Inmiddels behoort het tot de topstukken van het museum. In dit werk is de invloed te herkennen van impressionisme en pointillisme, de moderne Franse schilderstijlen waar Van Gogh in Parijs kennis mee had gemaakt. Hij schilderde dit doek aan het eind van de zomer van 1887. De aankoop van dit schilderij en van twee andere schilderijen uit de Franse periode iets later, betekende het begin van de grootste privécollectie van werk van Van Gogh.

In de zomer van 1887 ontdekte Vincent van Gogh de zonnebloem als zelfstandig motief. Hij schilderde drie kleine stillevens en tenslotte dit grote doek. Van Goghs keuze voor de zonnebloem was een hoogst originele. Opvallend in dit werk is zijn keuze voor uitgebloeide zonnebloemen. Vooral deze stillevens hebben Vincent van Gogh de iconische status gegeven van 'de schilder van de zonnebloemen'. Zelf vond hij ook dat de zonnebloem bij hem hoorde zoals hij schreef in een van de brieven aan zijn broer Theo in 1889 ''Je weet dat Jeannin de pioen heeft, Quost de stokroos, maar ik, ik heb een beetje de zonnebloem".