LLiNK

NieuwsLLiNK: Filippijnen

Hoe is het om als misdaadjournalist te werken voor een van de grootste dagbladen van de Filippijnen in één van de gewelddadigste steden ter wereld?

Voor NieuwsLLiNK reist iedere aflevering een journalist naar een niet-westers land om daar mee te werken op een redactie. In deze vierde aflevering vertrekt misdaadjournalist Bas van Hout naar Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen, om er te gaan werken op de redactie van de Philippine Daily Inquirer. Dit is één van de grootste Engelstalige dagbladen van het land. Manilla is één van de gewelddadigste steden ter wereld, en als je voor NieuwsLLiNK op reis gaat, dan is er één journalistieke discipline waarin je je daar geen moment hoeft te vervelen: misdaadjournalistiek. Iets wat Van Hout aan den lijve zal ondervinden.

Van Hout
Van Hout is als journalist en mens wel wat gewend. Zo groeide hij op de straten van de Amsterdamse Wallen op en werd hij deels opgevoed door gokbaas en onderwereldfiguur Zwarte Joop. Hij maakte naam door gewaagde journalistieke undercover acties bij de toenmalige Centrum Democraten en door zich twee weken als asielzoeker op te laten sluiten in het detentiecentrum van Schiphol. Bekendheid verwierf hij als schrijver van boeken als 'Steve Brown beroep: supercrimineel' en 'De jacht op de erven Bruinsma'.

Iedereen te koop
Manilla is één van de meest criminele steden ter wereld. Roofmoorden, overvallen en bende-oorlogen zijn er aan de orde van de dag. Het land staat bovendien bekend om zijn wijd verspreide corruptie. Hoe kun je daar functioneren als verslaggever? Van Hout loopt een werkweek mee met een journalist van de Daily Inquirer. Want hoe vrij kun je er berichten over politie-invallen, corruptie en wantoestanden in de Filippijnse gevangenissen? En hoe gevaarlijk is dat? Van Hout komt er al snel achter dat alles en iedereen te koop is in Manilla. Ook een journalist. En dat is niet zonder gevaar.

Wat hij meemaakt, zie je in NieuwsLLiNK op 8 augustus om 21.20 uur op Ned 2.

LLiNK
LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.


Noot voor de redactie,

LLiNK