mensenrechtenmanifestatie markeert opening Spelen op 8 augustus

06/08/2008 11:13

International Campaign for Tibet

China, ga voor Goud

Mensenrechtenmanifestatie markeert opening van Beijing 2008 8 augustus in Amsterdam

Precies op het tijdstip dat de Olympische Spelen in Beijing geopend worden - om acht over twee Nederlandse tijd - begint een grote protesttocht van het Olympisch Stadion richting de Dam in Amsterdam, waarna om half drie een manifestatie start. De manifestatie roept de Chinese autoriteiten onder het motto "China, ga voor Goud!" op om hun goede intenties voor de mensenrechten in daden om te zetten. Het evenement wordt georganiseerd door International Campaign for Tibet, Burma Centrum Nederland en Tibet Support Groep Nederland.

De organisatoren roepen de Europese regeringsleiders inclusief Premier Balkenende, aanwezig tijdens de openingsceremonie in Beijing, op om China ertoe te bewegen de schendingen van de mensenrechten te beëindigen, in geheel China en vooral ook in Tibet en Oost-Turkmenistan. Ook vragen wij hen China aan te moedigen haar invloed als economische en politieke macht te gebruiken voor de vrijheid van de bevolking van Birma en Darfur.

Vele honderden mensen hebben zich opgegeven om mee te lopen en te fietsen vanaf het Olympische Stadion richting de Dam. Vele honderden supporters door het land hijsen op 8 augustus de Tibetaanse vlag uit solidariteit met het Tibetaanse volk. Ook hebben meer dan 12,000 mensen een persoonlijke boodschap aan de Dalai Lama ondertekent. Deze petities worden opgehangen op de Muur van de Vrijheid die op de dam staat tijdens de manifestatie.

8 augustus is ook de dag dat 20 jaar geleden de studenten in Birma in opstand kwamen, een geweldloze demonstratie die toen al door de junta werd neergeslagen. Wij roepen China en onze leiders op de droom van een Vrij Birma voor deze 88-generatie en alle generaties nù waar te maken. Birmese sprekers zullen hun ervaring en wensen uitspreken en op de Muur van de Vrijheid schrijven.

Hoofdspreker is Dhr. Ren Wangding, een prominente dissident die na het neerslaan van de Tiananmen opstand in 1989 elf jaar in de gevangenis zat en tijdens zijn gevangenschap de Robert F. Kennedy Human Rights Award kreeg. Behalve Chinese, Tibetaanse, Birmese en Oeigoerse sprekers is er ook muziek uit deze gebieden en een informatiemarkt. Een Birmese boeddhistische monnik zal de optocht inzegenen voor het Olympisch Stadion.





http://www.savetibet.nl