ICCO ambassadeur Jacobine Geel ontmoet in Oeganda sterke vrouwen

08/08/2008 09:00

ICCO

Jacobine Geel, NCRV presentatrice, vertrekt vandaag naar Oeganda om daar de situatie van vrouwen met eigen ogen te zien. Dit in het kader van de publiekscampagne 'Vrouwen staan sterker' die ICCO in januari lanceerde. Met de campagne vraag ICCO aandacht voor de positie van vrouwen in (post)conflict landen. Vrouwen kùnnen een belangrijke rol vervullen bij conflict- en vredesprocessen, maar helaas worden ze nog te vaak niet meegenomen in deze processen.

Jacobine ontmoet in Oeganda Ruth Oijambo Ochieng van Isis-WICCE. Ruth is een van de vier sterke vrouwen die in de campagne centraal staat. Zij biedt vrouwen al meer dan tien jaar een platform om hun (oorlogs)verhaal te doen en om hun rechten te leren kennen. 'Veel vrouwen in de wereld denken dat zij zijn voorbestemd voor huishouding en voortplanting. En dragen in stilte oorlogstrauma's met zich mee. Ze kunnen hun stem niet laten horen. Laat staan dat ze zich kunnen ontwikkelen. Terwijl ik juist denk dat hierin geluk ligt', aldus Ruth.

In veel landen hebben vrouwen minder rechten dan mannen. Terwijl hun rol juist belangrijk kan zijn. Vrouwen hebben een ander perspectief op vrede en veiligheid dan mannen. Dit komt omdat zij een andere rol binnen de gemeenschap vervullen. Zo brengen vrouwen andere onderwerpen onder de aandacht dan mannen. Mannen hebben het sneller over infrastructuur en van wie het land is. Terwijl vrouwen meer belang hechten aan goede gezondheidszorg, veiligheid of sanitatie. Beide perspectieven zijn van belang om een effectief beleid voor wederopbouw op te kunnen stellen. Want pas als alle inwoners, man én vrouw, betrokken zijn bij de wederopbouw van een land, kan iedereen profijt hebben van vrede en ontwikkeling. De VN Veiligheidsraad heeft in 2000 hiertoe een resolutie aangenomen, resolutie 1325.

Het is nu acht jaar later, maar veel VN-lidstaten leven de afspraak nauwelijks na. Internationaal is er nog veel onbekendheid over de VN resolutie, of weet men niet hoe die te gebruiken. ICCO wil resolutie 1325 weer op de kaart zetten. Met de campagne 'Vrouwen staan Sterker' probeert ICCO Nederlandse vrouwen bewust te maken van de resolutie en roept Nederlandse vrouwen op solidair te zijn met vrouwen in (post)conflictlanden.

Jacobine: 'Ik heb Ruth voor mijn programma Schepper & Co geïnterviewd. Ik ben diep geraakt door de verhalen die zij mij vertelde over de vrouwen in Oeganda. Toen ze me uitnodigde om haar in Oeganda op te zoeken, heb ik geen moment getwijfeld. Het zal een zware reis worden met soms heftige, maar hopelijk ook positieve verhalen'.





http://www.vrouwenstaansterker.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,