Ingezonden persbericht


STIJGING HUIZENPRIJZEN EN BETAALBAARHEID WONINGEN ONDER DRUK

Rabobank verwacht dat de huizenprijzen zowel dit als volgend jaar met 2½% zullen stijgen. Dat is een beperkte neerwaartse bijstelling ten opzichte van drie maanden geleden. Belangrijke oorzaak is het snel oplopen van de hypotheekrente. Hiermee ligt de stijging van de huizenprijzen voor het eerst sinds 2003 lager dan het inflatietempo. Ook de betaalbaarheid van woningen staat onder druk. Dit en meer staat in het vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt, een uitgave van het Economisch Bureau van Rabobank.

Opvallend is dat de gemiddelde huizenprijs in Zuid-Holland lager is dan het landelijk gemiddelde. Dit komt door regionale aanbodverschillen. In Zuid-Holland bestaat de woning voorraad uit veel kleine woningen, zoals appartementen. De economen van Rabobank verwachten dat de regionale verschillen op de woningmarkt in de toekomst zullen toenemen. Dat betekent een snelle woningverkoop in het ene gebied, terwijl in een andere regio vergelijkbare woningen langer te koop staan. Op nationaal niveau neemt het woningaanbod toe. Dat komt doordat enerzijds meer bewoonde woningen te koop staan. Anderzijds worden er meer nieuwbouwwoningen opgeleverd. Woningzoekers hebben dus meer keus.

Betaalbaarheid
Hoewel de betaalbaarheid van Nederlandse woningen is afgenomen in het tweede kwartaal heeft het overgrote deel van de woningbezitters hiervan geen last. Deze slechtere betaalbaarheid komt vooral door de sterker dan verwachte stijging van de rentetarieven voor hypotheken. Voor kopers van een nieuwe woning biedt zelfs de hogere loonstijging onvoldoende tegenwicht. De maximale hypotheeksom die men kan lenen neemt hierdoor per saldo af. Huishoudens die reeds een woning bezitten profiteren wel van een hoger inkomen. Hun woonquote daalt. Het gros van de Nederlandse huishoudens met een hypotheek merkt dus niets van de hogere rentetarieven. Zij hebben in het verleden gekozen voor een lange rentevaste periode. Bovendien kunnen zij vaak hun hypotheek meenemen als zij verhuizen. Uitsluitend bij de verhoging van hun hypotheek en bij het aflopen van de rentevaste periode voelen zij de hogere tarieven in hun portemonnee. Starters hebben deze voordelen niet, waardoor hun situatie verder is verslechterd. Op korte termijn zien de Rabo-economen geen verbetering voor deze groep.