Ingezonden persbericht


Persinformatie

Geluidisolerende vloerbedekking: vriendelijk voor de buren

Burengerucht staat in de top drie van geluidshinder. Daar wilt u ongetwijfeld iets aan doen. Een zacht gestoffeerd interieur kan zogenaamde contactgeluiden aanzienlijk verminderen. Voorkom ruzie met de buren en kies voor textiele materialen als tapijt.

Het gros van de Nederlandse huizen bestaat uit rijtjeswoningen, appartementen of 2-onder-1-kappers. Met de onvermijdelijke buren die u natuurlijk het liefst te vriend houdt. Toch heeft een kwart van de volwassenen problemen met overmatig geluid van omwonenden, zo blijkt uit onderzoek. Wat nog niet eens hoeft te betekenen dat ze dagelijks ruziën, de stereo keihard aan hebben staan of slaan met de deuren. De meeste mensen ervaren geluid al als storend als het boven de 55 dBA (decibel) komt, vergelijkbaar met het niveau van een elektrische tandenborstel.

Contactgeluiden
Veel woningen zijn maar matig geïsoleerd tegen geluidsoverdracht. Funderingen en betonvloeren lopen door, muren zijn relatief dun zonder geluidabsorberende voorzetwanden. Een teer punt is ook de trap die tegen een scheidingsmuur is gebouwd. Van alle geluiden in huis worden vooral contactgeluiden via vloer of trappenhuis als meest hinderlijk ervaren. De pianoles van het buurmeisje of geklos op kale treden; het is helaas maar al te goed te volgen. In flats en appartementen is geluid dat zich voorplant via de vloer naar het onderliggende plafond een bekend probleem. Geluidsoverlast van voetstappen vormt daar zo'n 60% van alle klachten.

Tapijt absorbeert
Is er iets aan te doen? Ja. Eens kritisch naar de vloer kijken. Van alle soorten vloerdekking is tapijt de ideale geluidisolator. Op betonnen vloeren valt de grootste winst te halen. Hier is een verlaging van het geluidsniveau met 25-34 decibel mogelijk. Het grootste effect bereikt u met een uitgekiende combinatie van tapijt en ondertapijt. Ook een zacht gestoffeerde trap scheelt aanzienlijk. Allemaal fijn voor uw (onder)buren, maar evengoed voor uw eigen oren. Een zacht interieur dempt immers ook inkomende herrie waaronder die irritante contactgeluiden via de bouwvloer. De grootste ergernis op woongebied, burengerucht, wordt zo letterlijk in de kiem gesmoord.

TIP
Let bij de aanschaf van tapijt op het nieuwe PIT-symbool 'Geluiddempend', aangeduid met geluidsgolven die naar beneden zijn gericht.

Meer informatie?
Kijk op www.tapijtnet.nl en www.zachtaanjevoeten.nl voor uitgebreide informatie over de pluspunten van tapijt in huis. Of maak een afspraak met een tapijtadviseur bij u in de buurt. Ook kunt u het boekje 'Alles over tapijt' aanvragen via www.tapijtnet.nl.



Ingezonden persbericht