Gemeente Voerendaal

\ 1/8/2008 - Romeinse vrouw terug in Voerendaal

Het in Voerendaal begin 20ste eeuw gevonden gebeeldhouwde vrouwenhoofd uit de Romeinse tijd is weer terug in Voerendaal. De gemeente Voerendaal heeft het vrouwenhoofd in bruikleen gekregen van de gemeente Maastricht tot 31 januari 2009.

Het gebeeldhouwde vrouwenhoofd is samen met een aantal andere vondsten te bewonderen in het gemeentehuis van Voerendaal vanaf 8 augustus.

Het begin van een reeks verhalen over het Romeins Verleden, de Via Belgica, die de gemeente Voerendaal graag met haar inwoners en de gemeenschap wil delen.

Vrouwenhoofd

Conservator Wim Dijkman van de gemeente Maastricht (tevens beheerder van de Bonnefantencollectie, waar het vrouwenhoofd deel van uitmaakt) omschrijft het beeld als:

De "Dame van Voerendaal" : Portretkop van een dame, vervaardigd in Nievelsteiner zandsteen. De kop heeft waarschijnlijk deel uitgemaakt van een grafmonument. De Dame van Voerendaal heeft een kapsel, met kleine krulletjes rond het gezicht en opgestoken vlechten, dat teruggaat op portretten van Sabina, de vrouw van keizer Hadrianus. Datering: midden 2e eeuw.

Vindplaats

De N.V. Eerste Nederlandse Kalkmaatschappij bouwde in 1917 een grote kalkoven (inmiddels verdwenen) op een terrein, gelegen aan de landweg, die van kasteel Haeren in zuidelijke richting voert. Bij het uitvoeren van de grondwerken ten behoeve van de bouw van de kalkoven, stuitten werknemers toen op een aantal brokstukken van Romeins beeldhouwwerk, waaronder het vrouwenhoofd.

Goossens, een bekende naam in de Limburgse archeologie-wereld van die tijd, werd door de commisaris van de Maatschappij erbij geroepen.

Goossens meld in een verslag in de Maasgouw, nr. 38, van 1918 o.a. het onderstaande:

De vindplaats is gelegen ten zuiden van den Rijksweg van Klimmen naar Kunrade, ten oosten van den spoorweg van Heerlen naar Maastricht en ten westen van den veldweg, die tegenover de laan van het landgoed Haeren op genoemden Rijksweg zijn aanvang neemt. Voor mensen, bekend met Voerendaal, een vrij nauwkeurige aanduiding.

Verderop in het artikel is vermeld dat hoogerop ten zuiden van het terrein, op tal van plaatsen de kiezelbedding van een ouden weg was aangetroffen. Volgens onze zegsman was ze zelfs zóó dik, dat men er kiezel had weggehaald om daarmee wegen in den omtrek te verbeteren.

Toen RAAP in 2003 in het kader van de ontwikkeling van de provinciale visie inzake de Via Belgica (Romeinse weg Boulogne Maastricht Heerlen
- Keulen), onderzoek uitvoerde naar het feitelijke tracée van de Via Belgica, ontdekte dit bureau op oude luchtfoto's een vaag spoor, dat uitgelegd werd als zijnde de gezochte Via Belgica. Op basis van vergelijking van de aangegeven posities door RAAP 2003 en Goossens 1917, kan men niet anders concluderen dan dat Goossens in 1917 ter plaatse de Via Belgica heeft aangetroffen!

Informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij de heer J. v.d. Boorn, afdeling beleid, telefoonnummer 045-5753399 of email jboorn@voerendaal.nl.