Gemeente Leeuwarden

Blokhuispoort tijdelijk centrum voor culturele activiteiten

Volgende week tekenen de Rijksgebouwendienst en CareX B.V. de contracten voor het tijdelijke beheer van de Blokhuispoort in Leeuwarden. De voormalige gevangenis zal met name gebruikt worden voor culturele activiteiten.

Met de verhuizing van de penitentiare inrichting is het rijksmonument de Blokhuispoort in 2008 leeg komen te staan. Het grote gebouw (circa 16.000 m2) wacht op een nieuwe bestemming. Het vinden van een nieuwe bestemming zal nog de nodige tijd vergen. In de tussengelegen tijd is er sprake van een overgangsfase. Daarom heeft de Rijksgebouwendienst via een aanbesteding waarbij vijf partijen waren uitgenodigd CareX geselecteerd voor het tijdelijk beheer van de Blokhuispoort.

CareX gaat de Blokhuispoort tijdelijk in gebruik nemen als locatie voor culturele activiteiten. Zo kunnen bijvoorbeeld ateliers en verschillende publieksmanifestaties een tijdelijk plek krijgen. In eerste instantie zal CareX haar Friese regio kantoor huisvesten in de Blokhuispoort en de ideeën en suggesties voor culturele activiteiten inventariseren. Vanaf september zullen de eerste initiatieven de locatie in gebruik kunnen nemen.

De gemeente Leeuwarden zal door middel van een tijdelijke bestemmingswijziging het gebruik van de voormalige gevangenis mogelijk maken. De Rijksgebouwendienst zal samen met de gemeente toezien op veilig en verantwoord gebruik van het pand.


----------