Gemeente Binnenmaas

Mogelijk gevaar bij oude balkons

In Rotterdam is een balkon van een vooroorlogse portiekwoning bezweken. Uit onderzoek is gebleken dat balkons uit de periode 1910-1950 gevaarlijk kunnen zijn.

Om welke balkons gaat?

Het gaat hierbij om balkons die bestaan uit vloerplaten van gewapend beton, die worden gedragen door uitkragende staalprofielen. Als deze staalprofielen zijn aangetast door corrosie, kan dit leiden tot het bezwijken van het balkon. Vooral de aansluiting van het staalprofiel in de gevel is hierbij kritisch. Roestvorming kan hier plaatsvinden door vocht/condens in de gevel. Vaak is dit zichtbaar door scheurvorming in het metselwerk.

Mogelijk gevaar in gemeente Binnenmaas

Naar alle waarschijnlijkheid zijn er in Binnenmaas ook dergelijke balkons gebouwd. De woningeigenaar is verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn woning. Het gemeentebestuur raadt daarom woningeigenaren aan hun balkons snel te laten beoordelen door een onafhankelijke deskundige en indien noodzakelijk te laten vernieuwen. Wanneer het uiterlijk en de toegepaste materialen en kleuren dezelfde blijven, heeft u daarvoor geen bouwvergunning nodig.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van het ministerie van VROM www.vrom.nl. Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de medewerkers Bouwen of Integrale Handhaving van de afdeling Ruimtelijke Zaken van de gemeente, tel. 078 676 44 33.

gemeentehuis
Sportlaan 22
3299 XG Maasdam

postadres
Postbus 5455
3299 ZH Maasdam

telefoon
078 - 676 44 33

fax
078 - 676 19 58

e-mail
gemeente@binnenmaas.nl