Gemeente Venlo


Zentuin Zen in t Bat geopend aan de Maaskade

8-8-2008

Het kunstwerk Zen in 't Bat' van kunstenaars Diederik Klomberg en Nico Parlevliet is op vrijdag 8 augustus geopend. Venlo heeft hiermee tijdelijk de grootste Zentuin (op de grond) van Europa die openbaar toegankelijk is. De komende weken kan iedereen het interactieve kunstwerk van ongekende proporties (ongeveer 4500 m2) komen beleven. Bezoekers kunnen deelnemen aan allerlei zen-gerelateerde activiteiten, zoals diverse muziekconcerten en zen-knutselen voor kinderen.

Op 080808 hebben de beide kunstenaars de Zentuin overdragen aan de wethouder van cultuur en projectwethouder Q4 Peter Freij. Op die datum start ook het activiteitenprogramma dat grotendeels is samengesteld door Marcellino Maters.

Het kunstwerk Zen in 't Bat' heeft de parkeerplaats aan de Lage Loswal getransformeerd naar een parkachtige omgeving langs de oever van de eeuwenoude 'Mooder Maas'. De zogenaamde droge zentuin' is opgebouwd uit maasgrind en maaskeien. De naam Zen in 't Bat' verwijst naar de middeleeuwse naam van de Lage Loswal. In de middeleeuwen was dit een aanlegplaats voor schepen, men noemde het in die tijd 't Bat.

De mooiste plek van Venlo is voor ons de Maasoever. Zonde dat van dit plekje aan de Maaskade een parkeerplaats is gemaakt, aldus kunstenaar Diederik Klomberg. Nico Parlevliet sluit zich hierbij aan: Mensen die vanaf de Maaskade van de Maas willen genieten, moeten eerst over al dat blik heenkijken. Met de Zentuin willen we de Maas weer bij de stad betrekken en haar de allure teruggeven die ze verdient. Door grind en keien uit de rivier zelf te gebruiken brengen de kunstenaars de Maas weer een klein stukje de stad in.

Ook Venlo richt haar blik steeds meer op de Maas, in de toekomst zal de Lage Loswal in het kader van het project Maascorridor transformeren in een groengebied, bedoeld voor recreatie.

Kunst aan de Maaskade

Zen in 't Bat is het laatste van vier kunstwerken dat te zien is in het kader van het project Kunst aan de Maaskade. Dit project is in 2005 in gang gezet om het gevelaanzicht , de openbare ruimte en de beleving van de Maaskade en Q4 te verbeteren. Het kunstproject is een van de actieprogramma's die bezoekers naar Q4 moeten trekken om de wijk op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Het bijzondere van dit kunstproject zit in het feit dat het gaat om tijdelijke kunstprojecten en -toepassingen in de openbare ruimte. De vier winnende kunstwerken zijn in een soort estafette gepresenteerd aan het publiek.

Programma Zen in 't Bat

Datum

Evenement

Omschrijving

8 augustus

080808

Presentatie totale zentuin aan wethouder Freij

9 augustus

Dichter bij Muziek

Poëzie en akoestische muziek, aansluiting bij Zomerparkfeest

10 augustus

Dichter bij Muziek

Poëzie en akoestische muziek, aansluiting bij Zomerparkfeest

15 augustus

Mike Roelof's Zen Jazz

Jazz

16 augustus

Kunst met Sushi

Kunst geïnspireerd door Zen, kunstenaars aan het werk

23 augustus

Knutsel Zen

Zen voor kinderen

24 augustus

Viszen

Vissen voor politici

Extra: Bonzai en koi Karpers

Expo en workshops

30 augustus

Dreamtime/ Dag der bewegingsvormen

Klankschalen en demonstraties Wushu en tai chi

31 augustus

Sitar concert

Wereld muziek

7 september

Ouverture

Claxon Concert
Peter Schräder

13 september

Living Stones

Geluidsinstallatie Nico Parlevliet

14 september

Kinderopera
Openlucht concert

Klassiek op locatie
Org. Nard Reijnders

20 september

Finissage
20.00 uur
20.30 uur

Actie Wethouder Freij
Bekendmaking beste haiku

Gemeentelijke herindeling