Waterschap Roer & Overmaas


blauwalgen in de Oolderplas

Waterschap waarschuwt voor blauwalgen in de Oolderplas

Donderdag 7 augustus heeft het Waterschap Roer en Overmaas blauwalgen gesignaleerd in de Oolderplas. Bij deze plas zijn waarschuwingsborden geplaatst. Het Waterschap Roer en Overmaas, toezichthouder van de Limburgse zwemgelegenheden tussen Eijsden en Roermond, adviseert toeristen en recreanten niet te zwemmen in wateren waarin blauwalgen voorkomen, in het belang van hun eigen gezondheid en veiligheid.

Het waterschap en de beheerder blijven de situatie nauwlettend in de gaten houden door regelmatig inspecties uit te voeren en monsters te nemen. Wanneer het gevaar voor blauwalg is verdwenen, worden de borden verwijderd.

Blauwalgen of blauwwieren zijn herkenbaar aan een groene tot blauwe kleur, waardoor het net lijkt of er verf in het water of op de oever ligt. Sommige soorten blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Dit kan bij mensen die hiermee in aanraking komen, bijvoorbeeld tijdens het zwemmen of voetje baden, leiden tot oog- en huidirritaties of maag- en darmklachten. Ook huisdieren kunnen last krijgen als zij in dit water zwemmen of ervan drinken.

Gezond & veilig zwemmen
Het Waterschap Roer en Overmaas controleert gedurende de maanden mei tot en met september geregeld de officiële zwemgelegenheden (hygiëne en veiligheid). Tijdens hete zomers vinden er extra controles plaats. De boodschap luidt: zwem alleen in het Limburgse oppervlaktewater waar het is toegestaan. Ze zijn herkenbaar aan informatieborden. Door te surfen op www.overmaas.nl kan iedereen deze plekken in Limburg ontdekken. De actualiteit van het zwemwater staat ook vermeld op NOS teletekstpagina 725.

Vuilwaterwacht / Klachten
Voor klachten over gevaarlijke situaties en/of slechte ervaringen met zwemmen kunt u dag en nacht bellen met de Vuilwaterwacht: tel. 0800 0341 (gratis nummer). Ook voor watervervuiling, vissterfte of botulisme (dode vogels en eenden) kunt u op dit nummer terecht.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het stafteam communicatie van het Waterschap Roer en Overmaas, telefoon 046-4205700.