ABVAKABO FNV

Interim-managers kosten ziekenhuizen miljoenen

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de jaren 2006 en 2007 voor 6,75 miljoen euro aan interim-managers uitgegeven. Een kwart van de ziekenhuizen maakt gebruik van een interim in de raad van bestuur.

Die kost de instelling gemiddeld 30.000 euro per maand. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. RTL spitte bijna tweehonderd jaarverslagen door. en kwam er achter dat bij 25 van de 92 ziekenhuizen een vast bestuurslid werd vervangen door een ad interim. Dat gebeurde vooral in 2007. Bij vier ziekenhuizen waren zelfs meerdere interim-bestuurders actief.

Breda spant de kroon

Het Amphia Ziekenhuis in Breda spant volgens RTL Nieuws de kroon. Het ziekenhuis huurde gedurende anderhalf jaar Derk Vermeer in als interim-voorzitter. Hij verdiende daarmee 431.375 euro. Vermeer en twee andere interim-bestuurders werden ingehuurd na een bestuurscrisis. Inclusief de ontslagvergoeding voor drie opgestapte bestuurders en de interim-kosten was het Bredase ziekenhuis 1.177.00 euro kwijt, meldde RTL.

Edith Snoeij, voorzitter van ABVAKABO FNV, reageerde verontwaardigd: "Het gaat hier om publiek geld, wat we met elkaar als Nederlanders moeten opbrengen. Het is geld dat voor de zorg bestemd is. Al het geld dat niet naar directe zorg toegaat, maar naar dure stropdassen, gaat niet naar witte schorten en dat vinden wij onaanvaardbaar."