Gemeente Assen


Oevers Vaart en Kanaal na de zomer aangepakt

Assen, 8 augustus 2008

De gemeente wil dit najaar de oevers langs Het Kanaal herstellen en die langs de Vaart Zuidzijde versterken door het plaatsen van een stalen damwand. In een voorstel aan de gemeenteraad vraagt het college hiervoor ruim 2,5 miljoen euro beschikbaar te stellen. In december moeten de werkzaamheden zijn afgerond.

De oever van de Vaart Zuidzijde wordt over een lengte van 630 meter voorzien van een stalen damwand. Hiermee heeft de gemeente inmiddels positieve ervaringen opgedaan bij het bevaarbaar maken van de Vaart. De damwanden worden afgedekt met beton zodat de oever dezelfde uitstraling krijgt als die aan de Vaart Noordzijde.

Ook de oever van Het Kanaal wordt hersteld met een stalen damwand. Met het oog op mogelijke toekomstplannen voor Het Kanaal pakt de gemeente alleen de plekken aan die daadwerkelijk verzakt zijn. Hiermee ontstaat weer een veilige situatie zodat de weg weer in zijn geheel beschikbaar komt voor het verkeer.

Begin dit jaar verzakten op twee plaatsen de oevers langs het Kanaal. Naar alle waarschijnlijkheid is dit veroorzaakt door extreme regenval en diverse werkzaamheden bij het Kanaal. De verzakking was voor de gemeente aanleiding om onderzoek te doen naar de oeverconstructie van de Vaart Zuidzijde. Hieruit bleek dat de veiligheid niet volledig gegarandeerd kon worden. Daarom besloot de gemeente de noordelijke weghelft voor het verkeer af te sluiten. Zodra de oever is hersteld, kan het verkeer weer vanaf de Europaweg naar het centrum rijden.