Stichting Aids Fonds

Opvallende ontwikkelingen op de Internationale Aids Conferentie in Mexico

08-08-2008

De Internationale Aids Conferentie in Mexico leidt tot vele nieuwsberichten over ontwikkelingen op aidsgebied. Het Aids Fonds selecteerde een zestal opvallende ontwikkelingen, die ertoe doen maar die nog niet of nauwelijks in media zijn verschenen.

Transseksuelen willen scholing
Nooit eerder was er zoveel aandacht voor hiv onder transseksuelen als op deze conferentie. Goede cijfers over het aantal transeksuelen met hiv ontbreken, maar het staat vast dat het een zeer kwetsbare groep is. Voor de hiv-preventie is het een groot probleem dat deze groep zich bijna nergens thuis voelt. Niet bij MSM (mannen die seks hebben met mannen) en niet bij hetero's. Een aanknopingspunt voor preventie kan de prostitutie zijn. Veel transseksuelen belanden immers in het sekswerk. Als een transseksueel verstoten wordt door de familie en geen opleiding heeft, dan is prostitutie vaak de enige manier om geld te verdienen. Geld dat ze hard nodig hebben om hun lichaam te kunnen verbouwen en gelukkig te zijn. De transseksuelen hebben nog geen idee hoe ze zich moeten organiseren. Ze vragen in ieder geval aan de internationale gemeenschap geld voor scholing. "We willen wel spreken, maar door gebrek aan opleiding weten we onze wensen op de internationale fora nog niet goed te verwoorden", aldus de transseksuelen.

Slechts 1 procent van de mensen met hiv is getest op tuberculose Ongeveer de helft van alle mensen met hiv krijgt ook nog eens tuberculose. Toch is maar 1 procent van alle mensen met hiv op deze co-infectie getest, zo blijkt uit cijfers van de Wereld Gezondheidsheidsorganisatie (WHO). Artsen en activisten pleitten daarom op de conferentie voor universele tuberculose-screening van alle mensen met hiv. Tuberculose kan voor een hiv-patiënt dodelijk zijn als er geen goede behandeling voorhanden is. In 2004 ontvouwde de WHO plannen om in landen met veel hiv-geïnfecteerden, mensen met hiv op tuberculose te testen. Sinds de totstandkoming van deze richtlijn is er weinig gebeurd. Het aantal mensen dat dubbel getest is, is miniem en in Afrika zijn bijna 1 miljoen mensen met hiv aan tuberculose overleden. Veel van deze mensen hadden overigens beschikking over aidsremmers. "We hebben te maken met een plaag binnen een verwoestende epidemie, maar het is wel een plaag die we kunnen voorkomen", aldus Michel Sidibe, Deputy Executive Director van UNAIDS.

Zwarte Amerikanen op de internationale agenda
Door het bericht dat de helft van alle nieuwe Amerikaanse infecties zwarten betreft, staat de problematiek van Afro-Amerikanen definitief op de internationale aidsagenda. In de campagne 'Left Behind, Black America: a neglected priority in the Global Aids Epidemic' worden schokkende cijfers gepresenteerd. Met 500.000 geïnfecteerde zwarte Amerikanen en jaarlijks 20.000 nieuwe infecties spreekt het rapport van een 'vergeten epidemie'. Het zwarte congreslid Barbara Lee refereerde gisteren in een toespraak aan PEPFAR, het buitenlandse miljardenprogramma tegen aids van president Bush. "Het is hoog tijd voor een Domestic PEPFAR", aldus Lee. Barbara Lee heeft onlangs samen met een ander congreslid een wetswijziging ingediend waardoor straks de inreisbeperkingen voor mensen met hiv naar de VS kunnen worden opgeheven. Zij is al jaren deelnemer van de Internationale Aids Conferenties.

Scepsis over aidsspecifieke hulpprogramma's met de grond gelijk gemaakt
Sinds enige tijd woedt de discussie of het geld dat naar aids gaat al dan niet ten koste gaat van het streven om in arme landen een goed gezondheidssysteem op te bouwen. Sprekers als Bill Clinton en Dr. Luís Soto Ramírez, een van de twee voorzitters van de conferentie, maakten korten metten met deze scepsis. Ze benadrukten dat de twee doelen elkaar juist kunnen versterken. De WHO en de Wereldbank kondigen in een persverklaring aan de handen ineen te zullen slaan om te zorgen dat deze wederzijdse versterking plaatsvindt.

Hiv-remmers als vorm van preventie
Al langer werd verondersteld dat mensen die hiv-remmers gebruiken minder infectueus zijn dan mensen die geen medicijnen gebruiken. Canadese wetenschappers hebben nu voor de staat British Colombia doorgerekend wat het betekent als het aantal mensen dat hiv-remmers krijgt, toeneemt. In British Colombia krijgt op dit moment 50% van de mensen die hiv-remmers nodig heeft deze medicijnen. Een verhoging naar 75, 90 en 100% betekent een vermindering van respectievelijk 30, 50 en 60% procent van het aantal nieuwe jaarlijkse infecties. "Het komt er op neer dat als je meer mensen behandelt en ze eerder hiv-remmers laat slikken, je telkens een grotere impact op de epidemie mag verwachten", aldus de Canadese wetenschapper Julio Montaner. Andere wetenschappers waarschuwen op de conferentie echter dat alleen behandelen niet voldoende is om de epidemie in te dammen. Behandeling met hiv-remmers is slechts een van de vele preventiemiddelen. De titel van de studie is Expanded Access to Highly Active Antiretroviral Therapy: a Potentially Powerful Stategy to Curb the Growth of the HIV-epidemic en is gepubliceerd in The Journal of Infectuous Diseases.

Unitaid wil een 'Patent Pool' opzetten
Unitaid, het Frans/Braziliaanse initiatief uit 2006 om de prijzen van medicijnen tegen onder meer hiv omlaag te krijgen, heeft aangekondigd dat ze een 'patent pool' wil oprichten. Een patent pool is een systeem waarbij farmaceuten, universiteiten en andere onderzoeksinstellingen hun patenten bij elkaar brengen en beschikbaar stellen aan andere producenten. Deze producenten betalen aan de pool. De patenthouders ontvangen hun royalties uit de pool in plaats van rechtstreeks van de producent. De pool beheert de licencies, onderhandelt met de patenthouders, en regelt de afdracht van de royalties aan de patenthouders. Een patent pool kan de beschikbaarheid van goedkoper geproduceerde, merkloze medicijnen versnellen. Er hoeft dan immers niet meer gewacht te worden totdat het patent na 20 jaar verlopen is, maar er kan gelijk met ontwikkeling begonnen worden. Of de Patent Pool een succes wordt is sterk afhankelijk van de bereidheid van patenthouders om mee te doen. Maar als die bereidheid er is dan betekent dit een doorbraak in de strijd tegen aids. Niet alleen kunnen medicijnen die nog te duur zijn voor arme landen beschikbaar worden gesteld. Ook wordt het veel eenvoudiger drie-in-een pillen te produceren. Er hoeft dan niet meer met drie verschillende partijen te worden onderhandeld, wat de snelheid ten goede komt.