Rechtbank Zutphen


Inrijden op twee fietsende jongens bestraft

Zutphen, 8 augustus 2008 - De rechtbank veroordeelt de 73-jarige verdachte K. wegens poging tot doodslag en de 57-jarige verdachte J. wegens bedreiging met zware mishandeling. De rechtbank legt beiden onder andere een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf op.

Uitspraken
De rechtbank acht bewezen dat verdachte K. met zijn auto op twee fietsende jongens is ingereden en dat de meegereden verdachte J. vervolgens met een stok heeft gedreigd om de zichtbaar gewonde jongens te slaan.

o Verdachte K. is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden, met als bijzondere voorwaarde reclasseringstoezicht, 240 uur werkstraf, een rijontzegging voor één jaar en verbeurdverklaring van de auto. (LJN BD9662)

o Verdachte J. is veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken. (LJN BD9645)

Welbewust handelen
De rechtbank is van oordeel dat de vraag of er sprake is van jarenlange tegen de verdachten gerichte (homo-)haat, niet afdoet aan het welbewuste karakter van het handelen van de verdachten. De rechtbank oordeelt dat er geen sprake is van psychische overmacht

De verdachten hebben niet laten zien zich bewust te zijn van hun verkeerde handelen, onder meer gezien hun reactie ter zitting op de schriftelijke slachtofferverklaring.

LJ Nummers

BD9662
BD9645

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 8 augustus 2008 Naar boven