AutoRai

Vijf Nederlandse Fords Focus WRC aan start WK-Rally in Duitsland

(8/8/2008)
Maar liefst veertien door M-Sport gebouwde Fords Focus WRC zullen aan de start verschijnen van de Rally Germany, meetellend voor het FIA Wereld Rally Kampioenschap. Dit evenement is de tiende ronde uit het FIA World Rally Championship en wordt volgend weekend verreden in de omgeving van Trier.

De veertien Fords Focus WRC betekenen een wereldrecord in het WRC. De wijnvelden rond de Moezel, waar de ADAC Rallye Deutschland wordt verreden, zullen ook het decor vormen voor maar liefst vijf Nederlandse rallyteams die een door M-Sport geprepareerde Focus WRC in zullen zetten.

Vader René Kuipers en zoon Dennis Kuipers zullen aan de start verschijnen in ieder een Ford Focus WRC 06. Het betekent voor Dennis zijn debuut in het Wereld Rally Kampioenschap. Landgenoot Erik Wevers, die met zijn team Wevers Sport tekent voor het onderhoud en de inzet van de autoâs van vader en zoon Kuipers, zet ook een eigen Ford Focus WRC in. Wevers heeft met de Focus al een aantal overwinningen op zijn naam staan.

Het derde team is Van Merksteijn Motorsport uit Hengelo. Voor Peter van Merksteijn betekent Duitsland zijn zesde optreden in het WRC. Eerder dit jaar behaalde de coureur uit Twente de overwinning in de 24 uur van Le Mans, met teamgenoten Jos Verstappen en Jeroen Bleekemolen. Opmerkelijk is dat Peter Sr. de eerste privérijder is die de beschikking heeft over een Ford Focus RS WRC 07. De tweede Focus van het team Van Merksteijn Motorsport, in dezelfde opvallende kleurstelling, zal worden gereden door Peter van Merksteijn jr. Junior heeft ook al de nodige WRC-ervaring, maar dan aan het stuur van een groep N auto. Beide Fords worden onderhouden en geserviced door Van Merksteijn Motorsport.

Alle vijf Ford-teams zullen tijdens de rally kunnen vertrouwen op de steun en medewerking van M-Sport. De hooggekwalificeerde technici van M-Sport, dat ook de inzet van de fabrieksautoâs van Ford verzorgt, zijn present om indien gewenst advies te geven over de set-up van de rallyautoâs. Ook in noodgevallen zal het team van M-Sport bijspringen.

Naast de vijf Nederlandse Fords, de drie autoâs van het BP Ford Abu Dhabi World Rally Team (momenteel aan de leiding in de rangschikking voor de constructeurs in het WK) en de vier Stobart VK M-Sport Ford rallyteams zijn er ook Fords Focus WRC voor het Noorse talent Andreas Mikkelsen en Gareth Jones uit Wales.